sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Založme si firmu s platobnými kartami
31.10.2013

Fenomén platobnej karty existuje už zopár rokov. Ich používanie narastá. Hoci to s tým priamo nesúvisí, tak mi napadá paralela s nárastom internetovej formy predaja tovarov a služieb. Cieľom tejto úvahy nie je rozoberať výhody alebo nevýhody používania platobných kariet. Myslím si, že ich používanie úplne priamo nesúvisí s tým, v akej fáze hospodárskeho cyklu je svetová ekonomika. Táto priama úmera by fungovala iba vtedy, ak by bol trh už maximálne nasýtený používaním platobných kariet. Skôr budúcnosť tohto biznisu bude ešte zopár rokov závisieť od toho, či počet spotrebiteľov platiacich platobnými kartami bude narastať. Takže, či bude rast extenzívny (bude sa rozširovať báza používateľov platobných kariet), alebo intenzívny (existujúci držitelia platobných kariet ich budú ešte viac používať). Európska komisia sa snaží unifikovať veľa vecí. Provokatéri uvádzajú zahnutie banánov, vlastníci mobilných telefónov oceňujú znižovanie cien roamingových hovorov. Uznávam, že nemám rád netrhové zásahy, resp. administratívne opatrenia, ale zrejme iným spôsobom by sa nepodarilo dosiahnuť to, aby si mobilní operátori nepýtali nekresťanské peniaze za pár sekúnd hovoru z dovolenky svojim blízkym za vetu typu "Prišli sme v poriadku, všetko je o. k.".

Pri pohľade na vývoj ceny akcií dvoch platobnokartových gigantov Visa a Mastercard mám takmer zdvihnutý telefón a rozpísaný mail adresovaný Európskej komisii.

Vývoj ceny akcie VISA od začiatku obchodovania (21. 3. 2008) dodnes
Z počiatočných cca 64 USD je aktuálne na 204 USD. Za 5,5 roka. Kríza-nekríza

Vývoj ceny akcie MASTERCARD od začiatku obchodovania (26. 5. 2006) dodnes
Z počiatočných cca 46 USD je aktuálne na 732 USD. Za 7,5 roka. Kríza-nekríza

Skutočne je to typ podnikania, ktorý si zaslúži takýto lineárny rast ceny akcií spôsobený kontinuálnym rastom ziskov? Rozmenené na drobné: musia si uvedené giganty pýtať od obchodníka také vysoké poplatky, a tento nakoniec premietne do ceny tovaru a služby konečného spotrebiteľa? Zachraňujú životy, objavili liek na rakovinu, či aký je dôvod? Podľa mňa nie, ale možno ma niekto presvedčí, že ich poplatková schéma je oprávnená a ich výška opodstatnená.

Tí akciovo založení mi ukážu graf s vývojom celosvetového akciového indexu MSCI World. Na základe jeho vývoja za posledných 16 mesiacov mi sucho vyargumentujú, že vývoj ceny koreluje s vývojom trhu.

Vývoj akciového indexu MSCI World za posledných 16 mesiacov

Možno majú pravdu. Ale aj tak...

Späť