sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Pozor na pascu nízkych výnosov
02.04.2014

Už druhy rok po sebe investori bojujú s poklesom úrokových sadzieb. Dnes sme svedkami úrovní, ktoré tu nikdy v minulosti neboli. Súčasne sú nízke úrokové sadzby kombinované s relatívne vysokými cenami na klasických akciových trhoch. Prehnane, táto kombinácia môže byť vo svojej podstate pre financie investora takmer smrteľná. Primárne vtedy, ak tieto ekonomické fakty nevezme v dostatočnej miere na vedomie.

Primárne sa proti nízkym výnosom dá bojovať, nedajú sa však ignorovať. Rovnako platí, aby ste tento boj vyhrali, nemôžete používať klasické jednoduché riešenia. Tie sa dnes vo svojej podstate javia viac rizikové ako v minulosti.

Príkladom môžu byť klasické napríklad korporátne dlhopisy. Ak ste na trh vstúpili napríklad v roku 2011, mohli ste si jednoducho zobrať zoznam emisií a zaručene ste našli papiere, ktoré ponúkali výnos 6 % ročne a viac. Potom stačilo uveriť kvalite emitenta, nabrať odvahu (tá bola potrebná a nemal ju každý, preto aj tie výnosy) a investovať. Následne v roku 2012 po všetkých intervenciách mohol byť váš výnos často dvojciferný – a to, prosím pekne, na dlhopisoch...

Neviem prečo, ale číslo 6 má v sebe zvláštne čaro. Radi ho vidia klienti, banky ho radi ponúkajú. Veď tento výnos sa tradične dosahoval ešte pred dvoma rokmi, tak prečo nie teraz... A tak vidím ponuku na štruktúrovaný produkt so zhodnotením až do výšky 6 percent, ideálne s garantovanou istinou. Ak to fungovalo vtedy, musí to fungovať aj teraz, tak investujem...

Dostávame sa k  uvedenej pasci. Je pravda, že historicky 6% ročný výnos bol dosiahnuteľný a pravidelne sa na štruktúrovaných produktoch dosiahnuť vedel (pri troche odvahy alebo nevedomosti aj viac...). V minulosti však platili vyššie úrokové sadzby.

Ak som teda kupoval produkt s možným zhodnotením 6 % a výnosy boli napríklad 3 %, potom ide o „nadvýnos“ 3 % (resp. dvojnásobok tradičných výnosov), čo je pri dodržaní podmienok splniteľné a výnos sa dosiahne s pomerne realistickou mierou pravdepodobnosti. No dnes, ak chcem výnos 6 %, tradičné výnosy sú hlboko pod 1 %, potom potrebujem nadvýnos 5 %, teda minimálne 6-násobok. Je zrejmé, že niečo nepasuje. To, čo nepasuje, je teda pravdepodobnosť, s akou deklarovaný výnos dosiahnem. Každý chápe, že v prvom prípade je pravdepodobnosť relatívne vysoká, v druhom prípade je, naopak, veľmi malá. Ak pripočítam poplatky, cenu peňazí a podobne, v konečnom dôsledku som prerobil.

Teraz si investor môže povedať - kašlem na to, nechám financie v hotovosti. Iste, je to riešenie, avšak základné a časom skutočne preverené pravidlo hovorí, že ak sa chce dosiahnuť výnos, musia byť financie zainvestované. Rozhodujúcim faktorom totiž nie je to, kedy sú zainvestované, ale ako sú zainvestované a koľko pozornosti im investor venuje.

Je teda zrejmé, že čím nižšie sadzby možno dosiahnuť, o to viac sa treba správe svojich voľných financií venovať.

Späť