sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Ako v živote dosiahnuť finančnú slobodu?
03.12.2014

Chceli by ste dosiahnuť vo svojom živote finančnú slobodu? Úplne jednoduchá otázka, na ktorú by azda každý z nás odpovedal rovnako: samozrejme, že áno.

Mnohí by dokonca odpovedali bez toho, aby sa zamysleli nad tým, čo to vlastne finančná sloboda je. Aká je teda jej definícia? Znamená to byť bohatý, nemať žiadne dlhy a už nikdy nemať problémy s peniazmi? Alebo že môžeme robiť, čo chceme, kde chceme, s kým a kedykoľvek chceme, a maťpritom dostatok peňazí na to, aby sme tomohli urobiť?

Finančná sloboda môže znamenať pre každého niečo iné. Pre niekoho možno aj to, že sa nebude musieť už nikdy prebúdzať na budík a robiť niečo, čo ho nebaví. Pre mňa to znamená, že okrem nepredvídateľných katastrofických zmien majetok automaticky rastie, má veľký náskok pred infláciou a pritom môžeme, ale nemusíme pracovať. Domnievam sa, že to je to, čomu sa hovorí sloboda: aktíva sú natoľko veľké, že rastú samy od seba.

Možnosť voľby

Sloboda úzko súvisí s možnosťou voľby. Ak budete mať viac peňazí, budete mať i viac možností. Zamyslite sa nad tým. Každý by chcel dosiahnuť finančnú slobodu, no len málokto o tom skutočne premýšľa. Ľudia majú záujem o vyššie vzdelanie, pretože veria, že im to môže priniesť vyššiu pozíciu i viac peňazí. No vyššia pozícia si zvyčajne vyžaduje viac času a nemusí sa zákonite spájať s finančnou slobodou. Ako je to možné? Jednoducho. Neexistuje totiž žiadna univerzita, ktorá by mala kurz alebo predmet s názvom Finančná sloboda alebo Tvorba bohatstva. Nie sme pripravovaní na to, aby sme dosahovali finančnú slobodu. Sme vychovávaní tak, aby sme vyštudovali a našli si slušné zamestnanie. Každý, kto sa chce naučiť, ako dosiahnuť finančnú slobodu, musí vynaložiťvlastné úsilie a stanoviť si, čo od svojej investície očakáva.

Finančná gramotnosť

Všetci by sme boli radi, ak by naše peniaze zarábali alebo aspoň nestrácali na hodnote. Nech zarábame akúkoľvek sumu, o ťažko zarobené peniaze nechceme prísť. Zaujímavý je však výrok mnohých obyvateľov na Slovensku: „Keby som zarábal milióny, vedel by som sa o ne dobre postarať. Ale dostávam iba mizerný plat a neviem, kam všetky peniaze pomiznú." Finančná gramotnosť v sebe skrýva práve toto. Naozaj by sa o peniaze mali vedieť postarať len tí najmajetnejší? Finančná gramotnosť je veľmi vážna a široká otázka. Rezonuje celosvetovo. Súvisí s tým, že finančný sektor sa vyvíja veľmi rýchlo, objavujú sa nové sofistikované produkty, združené produkty z viacerých oblastí finančného trhu. Vzdelanie spotrebiteľa často nestačí, aby produktom porozumel. Ak aj porozumie, naštudovaniu musí venovať veľa času.

Dlhodobé investovanie, cesta k finančnej slobode

Investovanie nie je ani zďaleka také ťažké, ako sa mnohým ľuďom zdá. Prvým krokom, väčšinou tým najťažším, je zvolenie účelu, na ktorý chcete svoje peniaze používať a kvôli ktorému ich chcete investovať. Majú vám investované peniaze slúžiť ako pohotovostná rezerva, ktorá má byť veľmi konzervatívna, a zároveň vám prinášaťo trochu lepší výnos než termínovaný vklad v banke? Alebo si chcete pravidelne odkladať časť svojho príjmu a dlhodobo si tak vytvárať rezervu na svoj dôchodok? Alebo ide o peniaze, ktoré sú „navyše" a vy ich chcete v dlhodobom horizonte nadpriemerne zhodnocovať?

Našou radou na začiatok je, aby vaším cieľom nebola krátkodobá špekulácia a túžba po rýchlom zisku. Finančné trhy vedia byť v krátkom časovom horizonte veľmi zradné, naopak, v tom dlhšom fungujú úplne spoľahlivo. Krátkodobá špekulácia a snaha „načasovať trh" môže priniesť rýchly zisk, ale tiež bolestivé straty. Naopak, spoľahlivým návodom na vytváranie úspor a ich zmysluplné zhodnocovanie je neustále dlhodobé investovanie so zodpovedným dodržiavaním investičnej disciplíny.

Jednou z najpopulárnejších foriem, ako dlhodobo aktívne investovať,je nájsť vhodné spoločnosti, respektíve aktíva, ktoré generujú pravidelný výnos. Aktívnym investovaním rozumieme pravidelné či menej pravidelné rozhodovanie investora. Medzi aktíva, ktoré generujú pravidelný výnos, patria okrem iného niektoré spoločnosti. Na čo by ste sa mali zamerať pri ich výbere?

Charakteristické pre stabilné spoločnosti sú ich veľkosť a dôležitosť. Od nich závisí chod globálnej ekonomiky, fungovanie krajín, spoločností a v konečnom dôsledku aj život ľudí. Hovoríme o silných, nadnárodných spoločnostiach, tzv. blue-chips, pre ktoré je špecifické, že ich produkty či služby sú populárne a nenahraditeľné.

Ďalším znakom týchto gigantických spoločností je, že prakticky nemajúveľkú konkurenciu. Náhrada ich tovarov či služieb by bola príliš nákladná, a preto dominujú svetu. O aké spoločnosti ide? Nemusíme príliš dlho rozmýšľať, stačí sarozhliadnuť a zistíme, že každý deň sa s produktmi, tovarmi či so službami týchto spoločností stretávame. Zamyslite sa nad tým,čo máte veľmi radi, čo zbožňuje vaša rodina, a urobte si analýzu trhu.

Dlhodobé investície by mali ponúkať ochranu vloženého kapitálu pred infláciou, mali by byť teda relatívne bezpečné, ich zhodnotenie v dlhšom horizonte by malo ponúkať výhodu kumulatívneho výnosu. Investícia je vo svojej podstate niečo, o čo sa nemusíte starať, iba ak zavolať svojmu privátnemu bankárovi s nákupným či predajným pokynom.

Späť