sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Viróza na trhu
01.02.2016

Ležím v posteli, mám teplotu už len 37,5 stupňov a vcelku utriedené myšlienky. Samozrejme, že aj v takej slabej chvíli sledujem trh.

Pozerám, ropa 31 USD, DAX ledva bojuje o hranicu 9700 bodov, S&P 500 je takisto na míle vzdialené od svojho maxima z apríla 2015. Z jednej strany počúvam a čítam, že Európa je z najhoršieho vonku, Grécko vyriešené, Taliansko so Španielskom na dobrej ceste, Nemecko dobre naštartované, Francúzsko tiež okej. V USA tvorba pracovných miest plní očakávania a nezamestnanosť na minime.

Tiež sa dočítate, aký blahodarný vplyv na ekonomiku bude mať lacná ropa, Čína síce spomaľuje, ale nebude to žiadne dramatické tvrdé pristátie, ako mnohí čakali, však doteraz rástla tempom 7 % ročne, spomalenie na 6 % nie je žiadna dráma. Ale keď sa pozriete na trh, nič dobré sa z neho vyčítať nedá.

Čo sa to potom na tom trhu deje? Zrejme má len ľahšiu virózu. Inak by mal byť zdravý. Hovoria finanční lekári... Ale zdravo rozhodne nevyzerá. Žeby sa od poslednej veľkej chrípky, ktorú prekonal v roku 2008, stal závislý od liekov?

Tým mám na mysli podporu zo strany centrálnych bánk, hlavne z tej najviac sledovanej, čiže FED-u. V decembri mu ubral dávku liečiv a doteraz sa z toho nevie spamätať. Ako keby mal totálne zničenú imunitu. Možno bol na tých liekoch až príliš dlho a možno bola tá choroba príliš silná a opäť sa vrátila. V každom prípade má po tie roky na liekoch imunitu zjavne oslabenú. Inak si to vysvetliť neviem. Možno sa mi opäť vrátila teplota, neviem, ale idem si ľahnúť a podporiť vlastnú imunitu. Nechcem dopadnúť ako náš pán trh.

Späť