sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Návrat zlatej horúčky
14.02.2012

... nie, nie, v tomto blogu nejdem opisovať niektorý z románov z pera Jacka Londona alebo utajené zlaté ložisko niekde na Aljaške, naopak, v tomto blogu sa chcem pozrieť na návrat zlatej horúčky medzi klientov slovenských bánk.
Obdobie posledných rokov je poznačené neistotou a nielen krízou dôvery v politiku, trhy, ale hlavne v meny a peňažný systém ako taký. Na ochranu svojho majetku a útek pred neistotou, ktorá sa na nich valila zo svetových správ, začínajú siahať po osvedčenom prístave – ZLATE. A siahli po ňom naozaj masovo: za 3Q 2011 v objeme 1 054 ton v hodnote 57,7 MLD USD!

Graf č. 1: Globálny fyzický dopyt po zlate v tonách a nominálny dopyt v miliardách USD (zdroj: WGC, GFMS)

Tak trocha mi táto zlatá horúčka, s ktorou sa u klientov stretávam, pripomína pachtenie sa španielskych conquistadorov za bájnym Eldoradom alebo zlatú horúčku na Klondiku koncom 19. storočia. Veľa klientov chce vlastniť fyzické zlato za akúkoľvek cenu a nehľadí na náklady a starosti s tým spojené - počnúc kúpou zlatého kovu, tranzitom, uskladnením až po jeho prípadný predaj -, ktoré sa môžu vyšplhať rádovo cez  5 % celkovej nákupnej ceny aj viac a vo viere  ochrany pred turbulenciami na finančných trhoch.
Chápem, prečo ľudí v tomto neistom čase láka lesk žltého kovu, ale rozmeňme si jeho získanie na drobné. Ak ho klient naozaj chce kúpiť ako diverzifikáciu svojho majetku možno aj pre ďalšie generácie, s tým plne súhlasím. Veď už starí Židia sa riadili zásadou múdrosť, nehnuteľnosť, zlato.

Odhliadnuc od toho všetkého ma udivuje ďalší aspekt nadobúdania, a to jeho uskladnenie. Ak som kupoval fyzické zlato ako ochranu svojho majetku a majetku ďalších generácií, prečo by som mal svoju investíciu zaťažovať poplatkami za poistenie a úschovu, ktoré moju investíciu postupne znižujú, hlavne keď predpokladám, že chcem zlato držať roky, možno desiatky rokov. Navyše ak chcem mať možnosť s touto investíciou reálne narábať, chcem mať istotu likvidity, že ak hodnota zlata vystúpi, tak ho rýchlo a bez zbytočne vysokých poplatkov predám. Uvažujúc nad týmto argumentom ide o čistú špekuláciu o hodnote podkladového aktíva, na ktorú na trhu existujú oveľa lacnejšie a efektívnejšie alternatívy v podobe cenných papierov, ktoré kopírujú cenu zlata a dokonca sú kryté aj fyzickým zlatom.
                                                                          
Skôr mám pocit, že v drvivej väčšine ide len  o aktuálny trend  a, žiaľ, ľudia sa v takýchto situáciách správajú často iracionálne. Osobne si nemyslím, že dôjde k rozpadu menových a peňažných systémov a bankovky nás v rôznych podobách budú sprevádzať aj po ďalšie roky, úprimne, nik od čias Číňanov nič lepšie nevymyslel.

Späť