sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Nie sú výsledky ako výsledky...
25.01.2013

Dnešný blog sa bude venovať špecifikám kapitálového trhu. Poslednou udalosťou, ktorá rozhodne stojí za zmienku, je vývoj ceny akcií Apple. Je to príbeh jednej mimoriadne úspešnej spoločnosti, ktorej cena za posledné dva roky vyrástla z hodnoty 343 USD na aktuálnu hodnotu 450 USD za akciu. Z tohto pohľadu ide o 50% zhodnotenie, čo za dva roky predstavuje veľmi atraktívny papier.

My však hovoríme o spoločnosti Apple, jednej z nositeliek technologického pokroku, ktorá priniesla na trh iPod, iPhone, iPad... Hovoríme o cennom papieri, ktorý 19. septembra tohto roku zatváral na hodnote viac ako 700 USD. V tejto dobe sa množili analýzy, ktoré tvrdili, že Apple bude stať do konca roku 1 000 USD. Očakávali sa rekordné predaje, rastúce zisky.

Tie zisky a predaje sa skutočne aj uskutočnili. Avšak Apple stojí aktuálne len uvedených 450 USD, pričom za posledný deň hodnota klesla o 12 %. Dôvod? Rast výnosov spoločnosti za posledný štvrťrok bol najnižšie za posledné tri roky. Napriek tomu však tieto výnosy dosiahli úroveň 35 966 mil. USD.

Aký je záver? Na trhu neexistuje perpetuum mobile. Trh sa často správa iracionálne a často zohľadňuje skutočnosti, ktoré môžu byť z dlhodobého pohľadu irelevantné. Podobným výkyvom sa na trhu vyhnúť nedá, ale dajú sa minimalizovať. Prostredníctvom portfólia a diverzifikácie.

Späť