sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Ešte nedávno
30.11.-0001

Ešte nedávno Václav Klaus tvrdil, že priama voľba prezidenta je populistickým nezmyslom. Tieto vyjadrenia boli vyslovené v decembri 2012, čiže v čase, keď ešte nebol jasný víťaz. Nielen ja som si všimol jeho extrémnu náklonnosť pred oboma kolami k Milošovi Zemanovi. Ku kandidátovi, ktorý neuspel vo voľbe parlamentom. Zrejme teraz nie je priama voľba prezidenta až taká nezmyselná.

Ešte nedávno bola švajčiarska centrálna banka nútená emitovať miliardy frankov, ktoré v snahe o oslabenie svojej meny predávala zahraničným špekulantom, a takto získané cudzie meny investovala do cenných papierov. Niekoľko mesiacov urputne bránila hranicu 1,20. Kto by vtedy veril, že frank bez akejkoľvek intervencie centrálnej banky oslabí? Prišlo však zopár úspešných dlhopisových aukcií južanských futbalových veľmocí (Taliansko, Španielsko) a celistvosť eurozóny bola v očiach menových špekulantov opätovne obnovená, v dôsledku čoho frank v priebehu pár dní atakoval úroveň 1,25.

Ešte nedávno stála akcia Apple cez 700 USD a smerovala v predpovediach analytikov k štvorcifernej méte. Súčasná korekcia, resp. pád na 440 USD, bola nepredstaviteľná. Akcia bola „pokrývaná“ asi najväčším počtom analytikov, bilancia ktorých bola pri odporúčaniach v pomere 52 : 5 : 0. Kúpiť : držať : predať. Takmer všetci by kupovali a nikto nepredával. Napriek, v medziročnom porovnaní, vyšším tržbám a zisku nasledoval pád. Dokonca som čítal už o paralele s Nokiou. Tá sa z celosvetového trhového podielu 40 % blíži do zabudnutia.

Ešte nedávno mala druhá najmenšia krajina EÚ rating AA-. Tretí najlepší, aký len môže byť! Teraz má Cyprus rating o 10 stupňov horší. Iba CCC+. A nemecký minister financií hovorí o tom, že bankrot Cypru by neohrozil celistvosť eurozóny, čím dal najavo, že mu je osud ostrovnej krajiny ľahostajný.

Píše sa rok 2037. Ešte nedávno sa tvrdilo, že dôchodok z prvého dôchodkového piliera je istý a teraz...?
Málo vecí je nepredstaviteľných. Dajte na svoj úsudok.

Späť