sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Nízke sadzby, reálne očakávania
30.11.-0001

Skutočnosť, že naše konzervatívne ladené investície v nasledujúcich rokoch s veľkou pravdepodobnosťou zarobia menej ako v minulosti, je strohý fakt. Nie je to niečo, čo investora poteší, ale niečo, s čím sa treba jednoducho vyrovnať a prispôsobiť sa tomu. Prirodzene sa stretávam s názorom, či vôbec má zmysel investovať konzervatívne, keď časť výnosu zlikviduje inflácia, časť dane a prípadné odvody a poplatky. Či nie je lepšie hľadať dynamickejšie tituly a dobehnúť tak stratené výnosy...

Už som uviedla, že nízke výnosy sú fakt. Žijeme v recesii, keď sú nízke úrokové sadzby bežným pravidlom. Navyše, oproti minulosti sa k nízkym sadzbám pridali aj minimálne kreditné spready, ktoré vyvolal prebytok hotovosti, ktorú na trh dali centrálne banky. Súčasne však treba upozorniť, že aj akciové tituly sú na lokálnych maximách... Čo teda s tým?

Dnes, možno viac ako kedykoľvek predtým, sa treba obrniť veľkou trpezlivosťou a disciplínou v investičnom procese. Skratky vedúce k výnosu môžu byť dnes zradnejšie ako predtým, pretože všetky opísané faktory vplývajúce na výnos spôsobujú klam. Investícia s 9% výnosom sa nám zdá dôveryhodná, pretože podobné výnosy nám pred rokom, dvomi ponúkali dlhopisy veľkých inštitúcií. Táto investícia by však v roku 2010, aby vôbec zaujala, musela ponúknuť 15 % a viac a s veľkou pravdepodobnosťou by sme ju práve z titulu príliš vysokého výnosu a rizika odmietli. Dnes je pre investorov atraktívna, pričom ponúka výrazne nižší výnos, avšak minimálne s identickým investičným rizikom.

Ako teda von? Odpoveď je jednoduchá a už uvedená. Disciplinovane riadené a diverzifikované portfólio, vyvarovanie sa skratkám vedúcim k výnosu a veľmi pozorné sledovanie toho, čo a za akých podmienok ponúka okolitý trh. Jednoducho nebyť lakomý tam, kde na to nie je priestor.

Späť