sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Cez binárne opcie k apartmánu v Barcelone?
30.11.-0001

Jedného dňa som sa pozrel na svoje konto na Facebooku a zaujal ma jeden platený reklamný príspevok. Síce nezvyknem na tieto odkazy reagovať, ale tento sa týkal jednoduchého investovania s možnosťou rýchleho zbohatnutia. Tak prečo si to aspoň neprečítať… Čo keby to náhodou fungovalo...

Bohužiaľ, zase som zbytočne premárnil 15 minút svojho času a sľubovaný zaručený recept na investovanie som nenašiel. Ale prečo to vlastne takto rozoberám. Pretože ma veľmi nahnevalo, čo som si prečítal.

Článok sa začínal tým, ako jeden človek v priebehu pár mesiacov zarobil na luxusný apartmán v Barcelone v hodnote 399 000 eur, a to len s malým kapitálom na začiatku. V podstate nič zvláštne pre tento typ článkov, povedal som si. Hneď v ďalšom odseku bol opísaný spôsob, ako na to, a výsledok bol - BINÁRNE OPCIE!!! Podľa textu toho článku nie je nič jednoduchšie, ako investovať do binárnych opcií. Ja som na finančnom trhu už 13 rokov a môj názor je, že každý, kto chce investovať do derivátov akéhokoľvek typu, by mal mať aspoň ročnú prax investovania do základných inštrumentov na trhu (akcia, dlhopis, spot atď.) a následne absolvovať aspoň nejaký seminár alebo kurz o finančných derivátoch, aby presne pochopil, ako daný derivát funguje a čo s ním môže získať a čo stratiť. A až potom by malo nasledovať investovanie svojich peňazí. Niekde som sa dočítal, že deriváty sú ako oheň - veľmi dobrý sluha, ale strašné zlý pán, a ja s tým plne súhlasím.

Čo sú to však vlastne tie binárne opcie. V podstate by sa to dalo prirovnať ku kurzovým stávkam, napríklad na futbalový zápas, kde tipujeme, či náš tím vyhrá, alebo prehrá. Pri binárnych opciách v podstate tiež tipujeme, či cena niečoho (kurzu EUR, USD, ropy, zlata atď.) bude klesať, alebo stúpať. Tak ako pri stávkovaní dostanete kurz a musíte vložiť svoj vklad a následne keď sa "zápas” skončí, viete, či ste vyhrali, alebo prehrali. Čo je však podstatnejšie, ak neuhádnete, strácate všetko, čo ste do toho dali. Podľa slovníka cudzích slov slovo binárny predstavuje zložený z dvoch zložiek. Preto sa aj tieto opcie nazývajú binárne - majú len dva možné stavy skončenia. Buď získate späť svoj vklad vynásobený kurzom, alebo stratíte všetko.

Keď budem pokračovať v tomto porovnávaní so stávkovaním a spýtam sa, koľko poznáte ľudí, ktorí sa živia len stávkovaním a získali za pár mesiacov toľko peňazí, že si dokázali kúpiť apartmán v Barcelone, tak asi správne predpokladám, že ich nebude veľa, ak sa vôbec niekto nájde. Preto sa pýtam, prečo by to malo byť ináč pri investovaní do binárnych opcií, a to je ten dôvod, prečo ma to tak nahnevalo. V podstate tieto firmy lákajú ľudí na stávkovanie, kde ich zavádzajú, že nepotrebujú nič vedieť o ekonomike, správaní finančných trhov a o finančných derivátoch, jednoducho stačí staviť na pokles alebo rast ceny a apartmán je istý.

Preto ak náhodou natrafíte na tento alebo podobný článok, radšej tých 15 minút svojho času strávte zmysluplnejšie ako ja.

Späť