sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Úverové riziko – týka sa ma, alebo nie?
21.08.2014

Na základe svojej praxe v bankovníctve som dospel k názoru, že nie každý človek, ktorý si požičiava alebo investuje peniaze, si uvedomuje, že sa vystavuje úrokovému riziku. Keď som si dal vyhľadať na Wikipédii tento pojem, našiel som nasledujúcu definíciu: “Úrokové riziko je riziko, ktoré podstupujú majitelia dlhopisov v dôsledku meniacich sa úrokových sadzieb. Aké veľké úrokové riziko má konkrétny dlhopis, závisí od toho, ako je jeho cena citlivá na zmeny úrokových sadzieb na trhu. Citlivosť závisí od dvoch vecí - času do splatnosti dlhopisu a kupónu dlhopisu.“

Podľa tejto definície by sa mohlo zdať, že toto riziko podstupujú len majitelia dlhopisov a všetci ostatní môžu pokojne spávať, pretože ich sa to netýka. To je ale veľmi mylná predstava! Každý človek, ktorý má peniaze uložené v banke, či už na bežnom učte, alebo na termínovanom vklade, podstupuje úrokové riziko. Rovnako sú na tom aj tí, ktorí si peniaze požičiavajú.

Uvediem príklad, na ktorom vysvetlím, čo si pod pojmom úrokové riziko predstavujem ja. Ak by som si mal dnes vybrať medzi  20-ročnou hypotékou s fixáciou na 2 roky za 2,50 % a  20-ročnou hypotékou s fixáciou na 10 rokov za 2,90 %, pozeral by som sa na to nasledovne:

V prípade, že by úrokové sadzby počas prvých 10 rokov trvania úveru ostali rovnaké, pri prvej hypotéke by som oproti druhej určite ušetril 0,40 %, čo sa oplatí.

Ale ak by sadzby na trhoch pomaly začali rásť, povedzme o 0,15 % ročne, t. j. o 0,30 % za dva roky – čo nie je nič neobvyklé, už by to také výhodné nebolo. Banka by mi každé dva roky zmenila sadzbu na hypotéke. Moje sadzby za prvých desať rokov by boli nasledujúce: 2,50 %;  2,80 %;  3,10 %; 3,40 % a 3,70 %. Priemerná sadzba by vychádzala 3,10 %, čo je viac ako pri hypotéke s obdobím fixácie na 10 rokov, hoci by som na začiatku musel platiť viac. Toto je práve to úrokové riziko, ktorému som vystavený.

Teda ako by som sa rozhodol? Keď budem predpokladať, že sadzby nebudú tak rýchlo rásť, vybral by som si prvú možnosť, ale stále by som si bol vedomý toho, že budem vystavený úrokovému riziku a môžem na tom aj prerobiť. Rovnako by tieto úvahy platili aj pri termínovaných vkladoch. Je výhodné zaviazať si svoje zdroje na 5 rokov? Odpoveď je nejednoznačná. Ak sadzby budú klesať, tak určite áno, ak však budú rásť, skôr nie. Ako investor som zase vystavený riziku.

Preto by som vám pri každom úvere alebo investícii radil, aby ste chvíľku času venovali aj zamysleniu sa nad úrokovým rizikom, pretože sa týka každého z nás.

Späť