sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Ako sa vyrovnať s veľkými stratami
22.09.2015

Každý, kto sa zaujíma o investovanie, vie, aká dôležitá je psychika investora a sebadisciplína, schopnosť zachovať si chladnú hlavu aj v ťažkých časoch, keď ide trh proti nám a my musíme mať odhodlanie nepoľaviť z našej stratégie a vydržať. Viem, že sa to ľahšie hovorí, ako koná, keď nám na účte svieti červených - 20 %. Verte, môže byť aj horšie.

Chcel by som nadviazať na udalosti minulých týždňov, keď akciové trhy prešli veľkými výpredajmi, či už pre spomaľujúcu Čínu, alebo iné faktory. Jedno je však isté, volatilita bola obrovská, tak ako aj príležitosť vstúpiť na akciový trh. Kedy, keď nie teraz? To, čo boli investori ochotní zaplatiť pred mesiacom, majú teraz s 20% zľavou.

Niečo podobné sa udialo už mnohokrát, pomôcť nám môže pohľad na to, ako sa s tým vyrovnal jeden z najvýznamnejších investorov Warren Buffett. Fakty som čerpal z istého finančného portálu a chcel by som sa o ne podeliť aj s vami.

Warren Buffett riadi firmu Berkshire Hathaway, ktorá sa svojou podstatou podobá na dobre diverzifikovaný hedgeový fond. Získané dividendy reinvestuje do obchodovaných akcií i priamych akvizícií významných firiem. Na Warrenovi si však môžeme všimnúť jednu významnú vec: on totiž vie, že zisky mu prináša volatilita a dnešné straty sú zajtrajšie zisky.

Príkladom je leto 1998, keď prebiehala menová kríza, ktorá sa začala na východe, aby sa nakoniec preniesla do globálnej ekonomiky. Vrcholila devalváciou rubľa a pádom hedge fondu Long Term Capital. Warren čelil obrovským stratám. Behom spomínaného leta dosahovali straty 6,2 miliardy dolárov, a to je naozaj dosť peňazí. Akcie Berkshire Hathaway klesli z 80 000 na 59 000 dolárov. Ale Buffett nepodliehal panike, pretože vedel, že cena akcií sa môže meniť, ale ich hodnota spomenutými udalosťami trvale poškodená nie je. Využil príležitosť a svoje pozície v akciách ešte posilnil. Tá istá akcia sa dnes predáva za 229 000 dolárov.

A čo povedať na záver? Akciové trhy nesú so sebou rizikové prémie. V dlhodobom období tak akcioví investori zarábajú asi o 5 % viac, ako ponúkajú bezrizikové aktíva. Ide o obrovský rozdiel, ale nie je to obed zadarmo. Musíme sa totiž vedieť vyrovnať i s veľmi ťažkými obdobiami. Ale ako ukazuje Buffett, práve tieto obdobia treba využiť. Ostatné je len šum.

Späť