sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Staré, staršie, najstaršie
03.08.2017

Aká je najstaršia firma na svete? Aký biznismodel používa? Má jeden produkt, alebo ho neustále mení?

Najstaršou bankou sveta je talianska Monte dei Paschi di Siena. Bola založená v roku 1472 pod záštitou vtedajšej Sienskej republiky v dnešnom Toskánsku a volala sa jednoducho Monte (po taliansky hora). V roku 1624 veľkovojvoda z rodu Mediciovcov, vtedajších vládcov Toskánska, vybavil štátnu garanciu pre depozitárov banky krytú príjmami zo štátnych pasienkov v časti zvanej Maremma. Odtiaľ pochádza časť názvu Paschi a banka odvtedy až do 18. storočia významne rástla. V roku 1995 sa zmenila jej právna forma a od roku 1999 sa dostala na taliansku burzu.

Po vstupe do eurozóny bolo celé Taliansko očarené novými nízkymi úrokovými sadzbami, „všetko sa zdalo lacné" a prostredie stabilné. Od roku 2000 prešla banka významnou expanziou – jednak nakupovala ďalšie menšie banky a jednak rozširovala tradičné bankovníctvo do nových segmentov. Počas krízy však dostala dvojitý zásah – utŕžila straty z precenenia talianskych dlhopisov smerom nadol a časť úverových klientov, sužovaných recesiou, jej prestala platiť. Niekoľkokrát jej priamo hrozil bankrot. Ale stále žije, sama a bez pomoci. A pravdepodobne krízu prežije, tak ako prežila množstvo iných, o ktorých nevieme.

Najstaršiu banku poznáme. Aká je však najstaršia firma na svete? Aký biznismodel používa? Má jeden produkt, alebo ho neustále mení?

Najdlhšie pôsobiacou firmou v histórii ľudstva bola japonská stavebná firma Kongō Gumi. Vznikla v Osake v roku 578 a zanikla len nedávno v roku 2006, keď podľahla nadmernému zadlženiu. Za svoju dlhovekosť vďačí predovšetkým stabilnému produktu. Stavala totiž predovšetkým náboženské chrámy, a len v 19. storočí sa rozhodla aj pre komerčné stavby.

Po celý čas patrila jednej rodine a na jej  čele sa vystriedalo 40 manažérov, pričom firmu neviedol vždy najstarší syn, tak ako je v Japonsku časté, ale v rámci rodiny sa hľadal najschopnejší kandidát, ženy nevynímajúc. Firme sa celé stáročia darilo prekonávať podnikateľské problémy. Avšak na konci 80. rokov v Japonsku praskla obrovská realitná bublina, firme sa znehodnotili investície v realitnom segmente. A potom prišla druhá rana – spoločenské zmeny v krajine viedli k odklonu od stavby náboženských budov.  Spoločnosť sa  v  roku  2004 dostala do vážnych problémov a v roku 2006 vyhlásila bankrot.

Druhou najstaršou firmou sveta, a navyše stále fungujúcou, je hotel s názvom Nišijama Onsen Kejunkan. Nachádza sa tiež v Japonsku, v strede ostrova Honšú, a bol otvorený v roku 705. Aktuálne má 37 izieb a klientov láka na blízke geotermálne pramene. Za vyše 1 300 rokov jeho existencie ho viedlo 52 generácií jednej rodiny.

A aj do tretice a štvorice zostávame v Japonsku, a opäť v hotelovom segmente – hotel Sennennoju Koman neustále fungujúci od roku 717 a hotel Hoši Ryokan od roku 718. V Japonsku sa nachádza aj prvá výrobná fabrika na svete Genda Šigo, ktorá produkuje pergamen na ceremoniálne príležitosti nepretržite od roku 771.

Mimo Japonska je najstarším podnikom reštaurácia Stiftskeller St. Peter v rakúskom Salzburgu, ktorá servíruje jedlá a nápoje od roku 803 dodnes. Len o niečo mladšie sú vináreň, pálenica a hostinec Staffelter Hof v Nemecku (862) a dublinský pub Sean´s Bar neustále čapujúci od roku 900.

Najstaršou výrobnou fabrikou na svete okrem Japonska je metalurgická spoločnosť Pontificia Fonderia Marinelli v meste Agnone v strednom Taliansku, ktorá sa približne od roku 1000 zaoberá najmä odlievaním zvonov.

Celkovo medzi úplne najstaršími firmami sveta, so vznikom spred roku 1300, dominujú japonské, nemecké a britské. Japonci kraľujú v tomto rebríčku aj pri prepočte na počet dnešných obyvateľov spolu s Rakúskom a Belgickom. Najstaršou stále fungujúcou firmou mimo Európy alebo Japonska je výrobňa hydinového mäsa a neskôr aj reštaurácia Pien Ji Fang v čínskom Pekingu založená v roku 1416. Najstaršou firmou na Slovensku je mincovňa Kremnica založená v roku 1328, v Českej republike Pivovar Broumov na severe Česka z roku 1348.

Najstaršie firmy, ktoré dodnes pretrvali, podnikajú najmä s ubytovaním a jedlom – hotely, pivovary, vinárske podniky, reštaurácie, puby, cukrárne. Ale je medzi nimi aj metalurgia (už spomínaná Pontificia Fonderia Marinelli), výroba skla (Barovier&Toso v talianskych Benátkach, 1295) či prístav (Aberdeen v Škótsku na pobreží Severného mora, 1136). Postupom času vznikali firmy v nových a nových odvetviach, napríklad prvá dodnes slúžiaca lekáreň na svete Rats Apotheke v nemeckom Hildesheime z roku 1318 (niektoré zdroje uvádzajú ako prvú lekáreň japonskú Sankogan z roku 1319) či prvé zlatníctvo na svete Torrini založené v roku 1369 v talianskej Florencii, v ktorom si aj dnes môžete kúpiť zlaté šperky.

Vo všetkých týchto „matadoroch" ide o jednoduchý podnikateľský model s jedným základným produktom spravidla v segmente základnej spotreby a základných služieb – jedlo, ubytovanie, doprava, náboženstvo. Tieto firmy nemali komplikovaný biznis a, povedané dnešným slovníkom, nemali „diverzifikované produktové portfólio". Napríklad aj najstarší priemyselný podnik na svete, nemecký Isabellenhütte, začínal v roku 1482 ako vysoká pec na tavenie medi a len relatívne nedávno sa jeho výrobný profil zmenil a aktuálne produkuje aj elektronické súčiastky.

Dnes funguje na svete asi 1 000 firiem, ktoré boli založené pred rokom 1700. Viac ako polovica z nich je japonských a pätina nemeckých (predovšetkým pivovarov). V Japonsku vznikali predovšetkým popri ceste medzi dvomi dôležitými mestami v strede ostrova Honšú – medzi Tokiom a Kjótom. Vo všetkých prípadoch išlo o rodinné firmy, kde manažment prevzal priamo nasledovník, spravidla najstarší syn.

Avšak od 17. storočia sa v dedení podnikania objavil ďalší prvok − ak majiteľ firmy vyhodnotil podnikateľské schopnosti svojich synov ako nedostatočné, mohol si adoptovať zaťa alebo aj celkom cudzieho dospelého človeka, ktorého považoval za schopného riadiť firmu. Tento mix rodinných väzieb a kapitalistického prístupu v podnikaní biznis zefektívnil a zároveň zastabilizoval. Táto prax nie je v Japonsku ojedinelá ani dnes. Napríklad súčasný takmer 90-ročný prezident automobilky a motorkárne Suzuki Osamu Suzuki je adoptovaný zať, pôvodným menom Osamu Macuda.

Mnohé staré firmy môžete aspoň čiastočne vlastniť aj Vy. Nemôžete vlastniť akcie Dutch East India Company, ktorá ako prvá na svete v roku 1602 verejne ponúkla akcie na predaj. Ale akcie firiem, ktoré sú na burze aj viac ako 100 rokov, áno. Napríklad akcie železníc operujúcich v strede a na západe USA Union Pacific, ktoré sú od roku 1884 súčasťou prvého akciového indexu na svete vôbec Dow Jones Transportation Average. Alebo akcie General Electric, ktoré sú od roku 1896 súčasťou druhého najstaršieho indexu sveta Dow Jones Industrial Average. Možno ich bude držať niekoľko desiatok generácií Vašich nasledovníkov.

Späť