sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Nestrácajte čas vecami, ktoré za Vás môže urobiť niekto iný
22.09.2020

„Život je príliš krátky na to, aby ste sa zaťažovali riešením problémov, ktoré za vás môžeme vyriešiť my,“ hovorí v rozhovore Ondrej Vilinovič, spoluzakladateľ firmy TheConcierge, vďaka ktorej aj Vy môžete využiť služby Vášho privátneho „komorníka“.

 

Concierge služby oceňujú predovšetkým časovo veľmi vyťažení ľudia. Aký typ povinností dokážete prevziať na vaše plecia a od čoho dokážete svojich klientov odbremeniť?

Otázkou skôr je, aké nedokážeme. Pre klientov zabezpečujeme vlastne všetko – od súkromných až po pracovné záležitosti. A zďaleka nejde len o veľmi vyťažených ľudí. Pre mnohých je to aj vec toho, že jednoducho nemusia – bez ohľadu na to, či to stíhajú. Taktiež môže ísť o niečo, čo nie je klientova silná stránka, a preto požiada o pomoc nás. Napríklad ak sa klient nedohovorí s hotelom v Bordeaux, radi to zoberieme na naše plecia.

Pri akej príležitosti vôbec vznikla myšlienka založiť si spoločnosť tohto typu? Aké výzvy ste museli na začiatku prekonať?

Nebol to žiaden špeciálny „Heuréka!“ moment, skôr to vyplynulo z bežného života a spoločných záľub. Spolu so spoluzakladateľom Jurajom Gaňom nás dopredu hnala aj vidina toho, že vo vlastnom podnikaní budeme „sami sebe pánmi“.

Najväčšou prekážkou bolo však to, že pred desiatimi rokmi pojem concierge na Slovensku neexistoval, ľudia nevedeli, čo si pod tým predstaviť, a aké služby concierge zahŕňa. Okrem toho sme museli, samozrejme, prekonať aj úskalia typické pre každú novovzniknutú spoločnosť, či už išlo o získavanie klientely, budovanie dôvery alebo výber zamestnancov.


 

Kto je Vaším typickým klientom?

Služba, ktorú poskytujeme, je určená každému, a je vysoko návyková. Potvrdilo sa nám, že ak si ju raz človek vyskúša, nechce už viac strácať čas vecami, ktorými nemusí. Klientka alebo klient, starší alebo mladší ľudia, s rodinou alebo single – to vôbec nehrá rolu.

Každý klient má špecifické požiadavky, ku ktorým pristupujeme vždy individuálne, takže o nejakom typickom klientovi v zmysle veku, zamestnania alebo pohlavia nemôžeme hovoriť, pretože nás oslovujú naozaj rôznorodí ľudia.

Aký veľký tím sa v súčasnej dobe stará o plnenie požiadaviek Vašich zákazníkov?

Základ tímu tvorí stabilné jadro, na ktoré sa naši klienti môžu vždy obrátiť s čímkoľvek, pretože si za tie roky často vybudovali osobnejší vzťah. Väčšinu klientely tvorí, prirodzene, slovenský klient. Niektorí naši zahraniční klienti dokonca o Slovensku ani nepočuli, kým nezačali využívať naše služby. To, že u nás nikdy neboli, ich neodradilo od vyskúšania našich služieb a od toho, aby sa následne stali našimi klientmi. Pre nás nie je rozdiel, či zabezpečujeme letenky pre niekoho žijúceho na Slovensku, alebo kdekoľvek inde na svete.

Na trhu ste už vyše jednej dekády. Pamätáte si ešte na úplne prvú požiadavku od klienta, ktorú ste riešili?

Samozrejme, áno. Bola to organizácia vianočného večierka pre korporátneho klienta a dopadlo to na výbornú! Aj keď sme nečakane museli ešte po polnoci dopĺňať zásoby nápojov, a teraz nemám na mysli nealkoholické. (Smiech). Odvtedy sme vyriešili už vyše 30-tisíc požiadaviek pre jednotlivcov aj firmy, ako na Slovensku, tak aj v zahraničí.

Ktorú požiadavku od klienta považujete doteraz za najnáročnejšiu? Akú by ste označili za najkurióznejšiu?

Časovo najnáročnejšie sú jednoznačne veci na mieru a nedostupné predmety. Výroba čohokoľvek na mieru vždy trvá rádovo oveľa dlhšie v porovnaní s bežne dostupným tovarom. Nedostupné predmety majú často zberateľský alebo historický charakter. Hovoríme teda o mesiacoch či rokoch nepretržitého sledovania dostupnosti alebo dolaďovania detailov s dodávateľom.

O najkurióznejšej požiadavke sme zhodou okolností diskutovali na jednej z posledných porád a nedokázali sme nájsť jednoznačnú odpoveď. Pre každého je to niečo iné, či už vyhľadanie a zabezpečenie fajky z dreva korzickej divej ruže, nákup autentickej londýnskej telefónnej búdky, vyhľadanie a nákup používaných kolotočov do zábavného parku, alebo nájdenie rytca, ktorý v krátkom čase vyryje text na bronzový zvon.

A naopak, s akým typom požiadaviek sa stretávate najčastejšie?

Najčastejšie sa na nás klienti obracajú s vecami, ktoré bežne riešia v každodennom živote, teda napríklad dohodnutie termínu v autoservise, organizácia dovolenky s rodinou, zabezpečenie vstupeniek na koncert, alebo inými slovami, záležitosti týkajúce sa rodiny a domácnosti, cestovania a voľného času. Medzi časté požiadavky môžeme zahrnúť aj obdarovávanie rodiny a blízkych – teda kvety, narodeninové torty alebo aj samotný nákup darčeka.

Kam sa concierge business na Slovensku počas Vášho pôsobenia posunul? Pociťujete rozdiely v prístupe klientov alebo v ich požiadavkách?

Typ požiadaviek ostal približne rovnaký, zmenil sa skôr prístup ľudí. Concierge už nie je takým abstraktným pojmom, viacerí klienti majú skúsenosti s podobnými službami zo zahraničia, a preto sú radi, keď zistia, že plnohodnotné concierge služby majú k dispozícií aj doma na Slovensku.

Našou „marketingovou kampaňou“ je a vždy bolo vzájomné odporúčanie od človeka k človeku. Aj preto je často prístup našich klientov otvorený a plný dôvery. To sa časom len umocňuje.

Prezradíte nám niečo zo svojich plánov do budúcnosti?

Plánujeme sa viac zamerať na zahraničnú klientelu, pretože sme presvedčení, že kvalita služieb, ktoré poskytujeme, je porovnateľná s akoukoľvek svetovou concierge spoločnosťou.

Služby ako osobný asistent pre rodinu a virtuálny asistent sú úplne bežné či v Británii, alebo v Dubaji, a naším cieľom je ukázať, že aj slovenská firma je v tomto silná. V rámci Slovenska by sme radi rozšírili naše on-site concierge služby v rezidenčných a administratívnych budovách.


Autor: Ing. Ondrej Vilinovič, výkonný riaditeľ spoločnosti TheConcierge

Narodil sa v Bratislave, kde absolvoval štúdium na Fakulte hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave. Predtým, ako spoluzaložil spoločnosť TheConcierge, v ktorej pôsobí ako výkonný riaditeľ, pracoval vo finančnej sfére ako portfólio manažér. Keď nepracuje, cestuje a vychutnáva si dobré červené vína.

Späť