sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Investičné šperky: ochrana peňazí v čase
25.01.2022

ALO diamonds je renomovaný výrobca šperkov s viac ako 25-ročnou tradíciou. Ako prvá spoločnosť na Slovensku a v Českej republike pochopila investičnú silu diamantových šperkov a od roku 1995 vyrába jedinečné šperky najvyššej kvality s diamantmi a ďalšími drahokamami rôznych kolekcií a štýlov v jednom z najväčších kreatívnych ateliérov v strednej Európe.

Obchodovať na burzách v Antverpách, Hongkongu a Izraeli začala firma ALO diamonds už v roku 1997. Aj vďaka tomu navrhuje a vytvára originálne šperky zdobené diamantmi najvyššej kvality, rovnako aj všetkými druhmi farebných drahokamov a perál. V súčasnosti má desať luxusných butikov, z čoho šesť je v Českej republike a štyri na Slovensku, a okrem iného aj obchodné zastúpenie v Hongkongu.

Spoločnosť sa postupne rozvíjala, rástla a inovovala technológie výroby. V roku 2015 otvorila sesterskú sieť klenotníctiev ALOve, ktoré prinášajú mladistvé a cenovo dostupnejšie šperky pre mladšie ročníky. V súčasnosti má 8 butikov v ČR a na Slovensku. V roku 2018 sa spoločnosť rozrástla o renomované klenotníctvo Halada, ktoré predáva svetoznáme značky ako Pomellato, Fope, Roberto Coin alebo Mikimoto. V roku 2019 otvorila prvý butik aj na Slovensku v bratislavskom Avione a v roku 2022 budú nasledovať ďalšie.

Na rozdiel od väčšiny konkurenčných klenotníctiev ateliér ALO diamonds neustále sleduje najnovšie trendy, ktoré dokáže spracovávať s vysokou profesionalitou. Obrovskou konkurenčnou výhodou je aj orientácia na investičné šperky špičkovej kvality. Tie si na Slovensku podľa prieskumu klenotníctva ALO diamonds kupuje ako investíciu už každý štvrtý Slovák (27 %). V západných krajinách je táto forma alternatívnej investície bežná a aj naši investori si postupne uvedomujú dôležitosť rozširovania investičného portfólia.

Vzhľad investičného šperku

Nie je veľkým prekvapením, že čím je kameň väčší a kvalitnejší – a tým aj vzácnejší – tým rýchlejšie rastie jeho hodnota.

Investičné šperky by mali mať vždy aspoň jeden dominantný drahokam, ktorý je potom kľúčový pri zhodnotení klenotu.

Spracovanie a dizajn šperku by mali brať ohľad na meniace sa trendy. Dôležitá je nadčasovosť.

Je dôležité vedieť, že cenu vzácnych kameňov neudáva len váha v karátoch (carat), ale aj typ a kvalita výbrusu (cut), čistota (clarity) a farba (colour) kameňa.

„Ak porovnáme druhý polrok 2019 a prvé dva mesiace roku 2020, v kategórii investičných šperkov sme zaznamenali nárast predaja. Zákazníci sú čoraz informovanejší. Často už vedia, že základom investičných klenotov sú väčšie vzácne kamene, pri ktorých sa nesleduje iba veľkosť, ale práve kritériá známe ako 4C,“ uvádza Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds.

Investičné šperky môžu byť aj s farebnými drahokamami

Do investičných šperkov bývajú najčastejšie osádzané diamanty. Ich schopnosť dlhodobo udržať a zvyšovať svoju hodnotu je legendárna. Cena kvalitných väčších kusov medzi rokmi 2005 a 2020 narástla o viac ako 120 %. Málokto však vie, že diamanty nemusia byť len číre alebo žltkasté. Zriedkavo sa v prírode vyskytujú aj v pestrej škále farieb. Najviac cenené sú sýto zafarbené diamanty – modré, zelené a ružové. Z pohľadu výrazných farieb však diamanty nie  sú ani zďaleka jedinými vzácnymi kameňmi, ktoré sa osádzajú do drahých klenotov.

V súčasnosti ľudia preferujú zelené smaragdy, žiarivo modré tanzanity, červené rubíny či tyrkysové turmalíny paraiba. Rast cien týchto vzácnych drahokamov je takisto veľmi zaujímavý.

Šperky ako umelecké diela

Investičné šperky sú svojím spôsobom umelecké diela, ktorých hodnota rastie podobne ako pri obrazoch. Spolu s jedinečným umeleckým spracovaním figuruje v raste hodnoty investičných šperkov aj skutočnosť, že euro oproti doláru, v ktorom sa nakupuje väčšina surovín, dlhodobo slabne.

Pri nákupe sa dá vyhnúť riziku

Kúpu investičného šperku by mal mať investor dobre premyslenú. „Nákup by mal byť vždy realizovaný u renomovaného predajcu s dlhoročnou tradíciou. ALO diamonds ku každému väčšiemu diamantu osadenému do šperku dáva zákazníkovi medzinárodne uznávaný certifikát aj posudok nezávislého súdne­ ho znalca,“ dodáva Alojz Ryšavý.

Dopyt rastie, výťažnosť baní klesá

Ak sa bavíme o investičných šperkoch, hlavným ťahúňom sú nepochybne vzácne drahokamy. Sem patria obľúbené diamanty, ktorých sa v roku 2019 vyťažilo podľa odhadov analytikov portálu statista.com celosvetovo 141,5 milióna karátov (31,2 tony). V roku 2018 dosiahli celosvetové tržby z predaja diamantových šperkov výšku 85,9 miliardy dolárov.

Podľa poradenskej spoločnosti Bain & Company a Antverpského svetového diamantového centra nebude záujem o diamanty klesať ani v najbližších rokoch. Dokonca odhadujú, že v priebehu nasledujúcich 10 rokov bude dopyt po neupravených diamantoch rásť medziročne o 3 – 4 %. Podľa analytikov nebudú novovyťažené diamanty v budúcnosti ani zďaleka schopné uspokojiť celosvetový dopyt, ktorý bude rásť na amerických, indických aj čínskych trhoch. Prispeje aj klesajúca výťažnosť starých baní a absencia nových nálezísk. Súčasné prognózy naznačujú, že nedostatok vzácnych kameňov môže byť horúcou témou už v roku 2030.

 

Späť