sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Investícia, ktorá zreje vo fľaši
10.03.2022

O kvalitnom a vzácnom víne sa v posledných rokoch hovorí ako o zaujímavej investičnej príležitosti  a o bezpečnom prístave, ktorý si drží hodnotu aj v turbulentných časoch. O tom, aké charakteristiky musí investičné víno spĺňať, sme sa rozprávali s Petrom Stankom, spolumajiteľom Vína Mrva & Stanko.

Aké typy vín je vhodné kupovať ako investíciu?

O investičnom víne hovoríme vtedy, keď má potenciál zrenia, teda pri vhodnom skladovaní tieto vína zrejú vo fľaši, rastú kvalitatívne, rozvíja sa ich potenciál a charakter a tým stúpa aj ich cena. Nie každé víno má potenciál stať sa investičným.

Takýto predpoklad majú hlavne červené vína. V prospech ceny investičných vín hrá hlavne výnimočný ročník a množstvo vyrobeného vína v danom ročníku. No a, samozrejme, aj potenciál trhu, teda kúpyschopnosť a chuť ľudí piť takýto typ vína.

Ako vyzerá trh s investičným vínom na Slovensku?

Investície do vína sú vo svete pomerne bežné a vyhľadávané, u nás sa tento trh stále ešte len rozbieha, môžeme povedať, že je iba v plienkach. Na to, aby ste investovali do takýchto vín, musíte byť skúsený enológ alebo aspoň milovník starších vín. Podstatne viac ľudí investuje do nákupu vín nie preto, že by ich chceli časom speňažiť, ale nechávajú si ich vyzrievať v archíve na vlastnú spotrebu. Oni vlastne investujú do seba.

Hovoriť o predpokladaných výnosoch je ťažké, cenu určuje trh a je veľmi náročné odhadnúť, čo bude o rok, nie ešte v horizonte dekády. V zahraničí však vidíme, že cena vzácnej fľaše postupom času narastie aj niekoľkonásobne. U nás poznám iba málo ľudí, ktorí sa venujú obchodu s investičnými vínami.

Čo by ste v tejto súvislosti poradili klientom? Predstavte nám nejaké špeciálne vína, ktoré máte v ponuke.

Ja by som na investície preferoval skôr červené odrody vín, pretože tie majú  väčší potenciál zrenia a dlhšiu životnú krivku, a teda vo fľašiach sa ich nemusíme báť nechať aj 10 – 15 rokov. Sústredil by som sa tiež na ročník, z ktorého vínko pochádza, pretože ide naozaj o komplexný produkt, na ktorý má vplyv nielen spracovanie vinárom a pôda vinice, ale aj počasie a klimatické podmienky v danom roku.

Z posledných rokov by som určite rád upozornil na výnimočný ročník 2018. Z tohto ročníka stojí za pozornosť WMC Frankovka modrá z Orešian, pre mňa najlepšia frankovka, akú sme doteraz vyrobili. Výborná voľba je tiež naše Cuvé Modré rieky. Okrem výroby vína ponúkame klientom aj ochutnávky a možnosť uskladniť vína v privátnom archíve.

Klientom investujúcim do vína ponúkate aj možnosť ich archivácie. Aké ďalšie služby u vás získajú?

Zákazníkom sa snažíme poskytnúť všetko, čo sa vína týka. Okrem výroby vína ponúkame klientom aj ochutnávky v štyroch degustačných miestnostiach, možnosť uskladniť si vína v privátnom archíve v našom podzemí a tiež prespanie v penzióne priamo v areáli vinárstva. V privátnom archíve sú vytvorené ideálne podmienky na dlhodobé skladovanie vín s investičným potenciálom. Každoročne pre nich organizujeme špeciálnu degustáciu, na ktorej majú klienti možnosť ochutnať vína z nového ročníka a výnimočné vína z neho si uložiť do svojej kóje. Archívne vína pravidelne „prechutnávame” aj v našich vlastných archívoch, klientom teda priebežne radíme, ako sa vína časom vyvíjajú, ktoré víno sa blíži k svojmu vrcholu alebo má pred sebou ešte potenciál zrenia.

 


Autor: Juraj Lisický, spolumajiteľ Vína Mrva & Stanko

Späť