sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Nadčasové umenie pretavené do skla
13.07.2022

Sklo je moja životná múza, hovorí v rozhovore Achilleas Sdoukos, ktorý stojí na čele bratislavského sklárskeho ateliéru ACHILLEAS Glass Art & Design, a dodáva, že v tomto materiáli našiel nekonečné možnosti tvoriť diela, ktoré sú zakaždým v niečom nové a unikátne.

> Čo vás viedlo k tomu, aby ste sa dali na umeleckú dráhu? A prečo práve sklo?

S umením som bol v tesnom kontakte vlastne už od detstva, keďže moja mama je maliarka, je teda možné, že určité gény som zdedil po nej. A prečo sklo? To prišlo časom. Počas štúdia na „šupke” som si prešiel rôznymi materiálmi, od dreva cez keramiku až po kameň, a vyskúšal všetky možné umelecké disciplíny vrátane kreslenia a maľby.

Ku sklu som sa dostal až na vysokej škole, keď som postupným bádaním zistil, čo vlastne chcem robiť. Sklo pre mňa predstavuje absolútnu dokonalosť. Našiel som v ňom možnosti, ktoré som predtým v iných materiáloch nevedel nájsť. Ponúka v podstate neobmedzené spôsoby úprav cez tavenie, brúsenie a ohýbanie, a teda pre mňa ako pre umelca ide o absolútne špičkové médium. Sklo sa odvtedy stalo mojou životnou cestou.

> Vieme o vás, že máte slovenské i grécke korene. Do akej miery formoval pôvod vašu tvorbu?

Formoval ju veľmi výrazne. Moja tvorba je silne ovplyvnená antikou a gréckou mytológiou, pričom inšpirácie som čerpal aj na svojich častých cestách do tohto regiónu, keďže od detstva v podstate neustále pendlujem medzi strednou Európou a Balkánom, kde mám veľa priateľov i z umeleckého prostredia.

Silne ma inšpirujú tiež architektúra, príroda, hudba a moderné technológie. V tvorbe sa odrážajú aj súčasné témy a ako každý umelec inšpirácie hľadám tiež v ľuďoch okolo seba. Všetky tieto vplyvy sa snažím pretaviť do skla. V mojich dielach a inštaláciách teda nájdete históriu, súčasnosť i budúcnosť, sklo je moja múza a zároveň prostriedok, cez ktorý dokážem povedať svetu všetko, čo chcem, aj bez slov.

> Ako by ste opísali svoj rukopis? V čom sa tvorba vášho ateliéru odlišuje od iných sklárov?

Svoju tvorbu dokážem pretaviť do prakticky akejkoľvek polohy, či už sa bavíme o umeleckej ateliérovej tvorbe a voľnom umení, alebo o dizajnových riešeniach pre interiéry i exteriéry, kde úzko spolupracujem s konkrétnymi klientmi. Svoju tvorbu teda viem dostať do všetkých sfér života. Moje životné nastavenie spočíva totiž v tom, že sa nikdy neobmedzujem na istý druh spracovania a techniky, ale prepájam sa s každým, kto mi dá podnet na dobrú ideu, či už ide o jednotlivca, firmu, alebo nadáciu

V skle vidím naozaj neobmedzené možnosti, mám za sebou množstvo spoluprác aj s inými umelcami a pred ničím nezatváram dvere.

V tomto smere je teda tvorba môjho ateliéru v porovnaní s inými možno bohatšia a otvorenejšia a verím, že aj zaujímavejšia.

> Prejdime teda k samotným dielam a inštaláciám. Čo všetko nájdeme vo vašom portfóliu?

Je to naozaj rôznorodé. Od rôznych sklenených plastík, karáf či váz cez veľkoformátové obrazové inštalácie v interiéroch, fontány až po monumentálnu sklenenú podsvietenú exteriérovú fasádu, ktorú som na priestory svojej galérie inštaloval len nedávno.

Môj ateliér má za sebou aj množstvo realizácií rôznych erbov, trofejí a ocenení, pričom v mojom portfóliu nájdete aj rôzne extravagantnejšie kúsky, kde sklo prepájam s módou alebo s modernými technológiami.

Tu spomeniem napríklad sklenenú korunku pre Petru Vlhovú, sklenenú prilbu ozdobenú kryštálmi Swarovski pre Veroniku Zuzulovú alebo spoluprácu s mojou kamarátkou módnou návrhárkou Rebeccou Justh, pre ktorú som vytvoril sklenené podprsenky a kabelky, s ktorými sa dostala až na prehliadkové móla v New Yorku.

Pri väčšine svojich diel okrem skla využívam aj iné prvky, ktoré som si obľúbil, najčastejšie zlato, platinu a bronz, ale aj kameň a ďalšie prírodné materiály.

> Čo považujete za najdôležitejší míľnik vo svojej tvorbe? Ktoré svoje diela považujete za najvýznamnejšie?

Z úplne nedávnej minulosti môžem spomenúť, že môj ateliér spolupracoval s českým pavilónom na výstave Expo v Dubaji, kde sme pre Českú mincovňu, ktorá tam vystavovala špeciálnu sériu investičných mincí Český lev, vytvorili sklenenú lastúru, ktorá mala symbolizovať ich zrod. Vytvárali sme napríklad aj sklenený kríž pre pápeža, ktorý mu do Vatikánu priniesla ako dar slovenská delegácia. Radosť mi robia aj diela, kde prepájam sklo s modernými technológiami, naposledy šlo o funkčnú zostavu sklenených reproduktorov, kde zvuk do priestoru prenáša samotné sklo.

Z môjho ateliéru vyšlo naozaj množstvo diel a inštalácií, a hoci to bude znieť ako klišé, každé jedno z nich je pre mňa významné a predstavuje istý míľnik, keďže všetky realizácie ma ako umelca posunuli ďalej, či už tvarom, technikou spracovania, alebo invenciou.

> Opíšte nám tvorivý proces vo svojom ateliéri.

V ateliéri pracuje okrem mňa ďalších päť mojich spolupracovníkov, ide teda o klasickú malú firmu, pričom na náročnejšie realizácie si pozývame aj externých spolupracovníkov z iných profesií, keďže často ide o komplexnejšie riešenia interiérov. V posledných rokoch sme navyše nadviazali spoluprácu aj s novozámockou firmou Adriatik Stone, ktorá pracuje s drahými kameňmi z celého sveta, a teda v prípade záujmu naše inštalácie dopĺňame aj ónyxovými stenami alebo veľkoformátovými mramorovými plochami.

Nie sme však žiadna fabrika, všetko vytvárame ručne a každé naše dielo je unikát, ktorý vzniká za neopakovateľných procesov, a teda aj v tomto sú naše postupy náročnejšie.

Rovnako pristupujeme aj ku klientom – každého jedného vnímame ako unikát. Niekto k nám príde už s konkrétnou predstavou, iný nevie presne, čo chce. Vtedy nastupujem ja a moja intuícia. Vždy navštívim konkrétny priestor, zisťujem klientove obľúbené tvary a farby a na základe charakteru priestoru a klienta navrhnem dielo „ušité“ alebo, v prípade skla, skôr „pretavené“ presne na mieru.

> Na záver nám prezraďte plány do budúcnosti. Na čom teraz pracujete?

V súčasnosti mám rozbehnutý projekt pre jednu kaviareň, kde vytvárame inštaláciu zloženú z 200 až 300 sklenených listov rôznych tvarov maľovaných zlatom. Zaujímavý projekt ma čaká aj v polyfunkčnom developmente Petržalka City, kde vznikne excentrický showroom v tvare futuristickej sklenenej kocky, ktorá akoby spadla z neba a vryla sa do zeme. Do nej navrhujem točité schodisko, ktorého plášť bude z číreho tyrkysového taveného skla s platinovou maľbou. Vznikne tak nádherná podsvietená špirála, ktorá bude celý priestor definovať a komunikovať aj s exteriérom, keďže bude viditeľná aj zvonka.

Okrem toho ma čaká aj projekt istej lekárne a biopotravín, kde kompletne navrhujeme interiér, ktorý sa bude niesť v duchu kameň, drevo a sklo, čo je moja obľúbená kombinácia materiálov.

Plánujem tiež ďalšie menšie realizácie pre iných klientov, ja to však vlastne ani nevnímam ako prácu v tradičnom zmysle slova – každé jedno dielo, každá jedna inštalácia pre mňa znamená jedinečnú výzvu a ja som zakaždým rád, že klienti oceňujú moju víziu a že moje umenie s nimi komunikuje a inšpiruje ich počas bežných dní či už priamo u nich doma, v galériách, alebo v iných verejných priestoroch.

 


ACHILLEAS GLASS ART & DESIGN
Mobil: +421 948 849 477
Email: [email protected]
Web: www.achilleas.glass

 

Späť