sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Králi a aristokrati
04.05.2023

Dividendové investovanie je populárnou stratégiou pre dlhodobých investorov. Bohužiaľ, časť investorov sa dá zlákať na aktuálne vysokú dividendu a ignoruje jej udržateľnosť. A práve udržateľnosť je podstatou dividendovej stratégie.

Kde bolo, tam bolo, za siedmimi horami a siedmimi dolami, vládol starý kráľ… Nie, nebojte sa, nezablúdili ste k nejakej rozprávke. I keď v nasledujúcich riadkoch tohto článku narazíte na nejakých tých kráľov a aj aristokratov, nepôjde o rozprávkové bytosti. Pôjde o reálne firmy, ktoré však predsa len majú svoje čaro v podobe vyplácania atraktívnej dividendy. A to je soľou nad zlato pre dividendové investovanie a vodou na mlyn pre dividendových investorov.

Nuž ale čo je vlastne dividendové investovanie? Možno bude lepšie začať od Adama, resp. začnime tým, čo to je dividenda. Manažment firmy má niekoľko spôsobov, ako naložiť so ziskom, ktorý firma generuje. Firma môže kapitál použiť buď na rozšírenie svojho podnikania investíciou do vlastnej firmy či akvizíciou inej. Alebo môže zisk priamo posunúť akcionárom, či už spätným odkupom akcií, alebo vyplatením dividend. A to nás práve zaujíma. Dividenda je teda podiel na zisku spoločnosti, ktorý firma vyplatí svojim akcionárom.

Dá sa namietať, že nie všetky spoločnosti, ktoré dosahujú zisk, aj vyplácajú dividendu. Napríklad taký gigant Amazon doteraz žiadnu dividendu nikdy nevyplatil, zisky radšej ďalej investuje do rastu svojho biznisu (a teda aj do rastu ceny akcie). Rozhodnutie firmy, či vyplatiť alebo nevyplatiť dividendu, závisí od mnohých faktorov. Ale vo všeobecnosti dividendu pravidelne vyplácajú skôr stabilné a vyspelé firmy, od ktorých sa už nedajú očakávať veľké nárasty cien ich akcií. Ide tak trocha o kompenzáciu za nízky rast ceny v snahe prilákať investorov. Typickým príkladom sú telekomunikačné firmy, poisťovne či ropné koncerny.

Ako dividenda v súvislosti s vývojom ceny akcie funguje? Na začiatku je oficiálne vyhlásenie firmy o výške a dôležitých dátumoch pre nadchádzajúcu dividendu. Oznámenie prípadného zvýšenia dividendy oproti minulosti sa odrazí v daný deň pozitívne na cene akcie (a zníženie alebo zrušenie dividend, naopak, na poklese ceny akcie). Každý investor, ktorý vlastní akciu v tzv. rozhodný deň, má nárok na dividendu. Ten, kto danú akciu nadobudne v deň po rozhodnom dni, už nárok na najbližšiu vyplatenú dividendu nemá. Preto v tento tzv. deň bez nároku na dividendu prepadne cena akcie pri otvorení trhu o výšku dividendy. I keď nemusí to byť úplne presne o túto sumu, keďže na cenu akcie pôsobia aj iné trhové vplyvy. No a pre investora najkrajší deň je deň výplaty dividendy. Aby sme si uviedli konkrétny príklad, tak pri akcii automobilky BMW bola ostatná dividenda vo výške 5,80 EUR na akciu vyhlásená dňa 10. 3. 2022. Akcia bola obchodovaná bez nároku na dividendu od 12. 5. 2022, nárok na dividendu mal vlastník akcie k 13. 5. 2022 (vzhľadom na vyrovnanie obchodu T+2) a vyplatená bola 16. 5. 2022.

Nechyťte sa do pasce

Investovanie do dividendových akcií nie je v princípe zlá myšlienka. Problém môže nastať, keď najmä menej skúsení investori chápu dividendu ako kupón pri dlhopise.

Na dividendu (ktorá môže byť v čase premenlivá) nie je nárok ako pri kupóne, je závislá od rozhodnutia akcionárov spoločnosti a ovplyvňuje cenu akcie (na rozdiel od ceny dlhopisu). Zásadnú chybu však často činia pri výbere dividendových titulov, keď sledujú len aktuálnu výšku dividendového výnosu. A tak spadnú do dividendovej pasce. Vysoký dividendový výnos môže byť v danom čase iba dôsledkom výrazného poklesu ceny akcie. Čiže daná firma môže byť v problémoch, pokles ceny môže pokračovať. A v neposlednom rade, pre straty danej firmy sa zvyšuje pravdepodobnosť zníženia (alebo dokonca zrušenia) budúcej dividendy či nebodaj hrozby bankrotu celej firmy.

Investor by tak mal klásť dôraz nie na samotnú výšku dividendy, resp. dividendového výnosu, ale na jeho udržateľnosť. Napríklad či vyhliadnutá spoločnosť dosahuje pravidelne zisk, či nie je zaťažená veľkým dlhom, či má dostatočný voľný tok hotovosti a či dividendový výplatný pomer nie je až príliš vysoký. No a určite nepoteší ani situácia, keď sa firma rozhodne vydať väčší počet nových akcií, čím sa výplata dividendy na akciu rozriedi.

Čiže na seriózne dividendové investovanie to chce trošku viac, ako len vyhľadať si akciu s vysokým dividendovým výnosom.

Je tu však aj jedna pomôcka. Nemusíte byť expertom vo finančnej analýze, napovie aj pohľad do nedávnej histórie.

Kto je to ten aristokrat

Ak niečo platí dlhé a dlhé roky, je určitý predpoklad, že to bude platiť síce nie navždy, ale predsa len ešte nejaký čas. Ak je teda nejaká firma schopná rok čo rok vyplácanú dividendu zvyšovať, je pravdepodobné, že v tom bude ešte pokračovať. A konečne sme u tých aristokratov. V roku 2005 uzrel svetlo sveta akciový index S&P 500 Dividend Aristocrats od spoločnosti S&P Global. A tento index dividendových aristokratov zahrňuje akcie firiem zo známeho indexu S&P 500, ktoré boli doteraz schopné každoročne zvyšovať svoju dividendu, a to najmenej 25 rokov v rade. Aktuálne tento index obsahuje 64 titulov vrátane známych firiem ako Procter & Gamble či Coca-Cola. Zvyšuje sa však nielen výška dividendy, ale aj cena akcie v čase, takže dividendový výnos sa nemusí zdať na prvý pohľad nijako zázračný. Na dividendových aristokratov v Európe sa kvalifikujú firmy, ktoré zvyšovali svoju dividendu minimálne 10 rokov v rade.

Nie je to však len o aristokratoch. Pútavých označení je viacero.

Za dividendových kráľov sa označujú firmy, ktoré zvyšujú svoju dividendu sústavne už minimálne 50 rokov (ako napríklad uvedený Procter & Gamble).

Na dividendového šampióna sa kvalifikuje firma, ktorá zvyšuje dividendu minimálne 25 rokov, pričom nemusí byť súčasťou indexu S&P 500. No a na nižšom stupni rebríčka nájdeme dividendových uchádzačov (zvyšujú dividendu minimálne 10 rokov, ale nie viac ako 24 rokov v rade) alebo dividendových vyzývateľov (zvyšujú dividendu minimálne 5 rokov, ale nie viac ako 9 rokov v rade).

V konečnom dôsledku je však dôležité zhodnotenie, ktorú príslušnú stratégiu dosiahnete. Porovnanie celkovej výkonnosti (čiže vrátane reinvestície dividend) indexu dividendových aristokratov a indexu S&P 500 ukazuje graf. Je však dobré mať na pamäti, že súčasťou indexu S&P 500 sú aj títo dividendoví aristokrati a uvedené zhodnotenie je v hrubom vyjadrení, čiže pred zrážkovou daňou z dividend.

Ako z doterajšieho textu vyplýva, investovanie do dividendových akcií, t. j. do finančne stabilných a biznisovo vyspelých firiem, sa dá zaškatuľkovať ako defenzívny investičný štýl. Preto takáto stratégia síce ťahala za kratší koniec v časoch silného rastu akciových trhov (ako bola postcovidovská akcelerácia rastových titulov v rokoch 2020 a 2021), ale, naopak, relatívne sa jej darí v pokojnejších časoch či dokonca pri poklesoch akciového trhu. No a menšia volatilita cien je vlastnosť, ktorá nie je na zahodenie a určite ju ocenia rentiersky založení investori.

Aj pri dividendovom investovaní môže pomôcť ETF ako diverzifikovaný a nákladovo efektívny fond obchodovaný na burze. Nemusíte sa tak boriť cez analýzu a výber jednotlivých dividendových akcií, ale dáte prednosť ETF titulu so zameraním na dividendové akcie podľa preferencie meny, regiónu či štátu, ako aj spôsobu výberu akcií do kopírovaného indexu. Na výber sú desiatky rôznych ETF titulov, stačí si len vybrať. Ak sa chcete o investíciách do ETF dozvedieť viac, informujte sa o rôznych možnostiach u svojho privátneho bankára.

 

 

Autor: Ing. Pavol Ondriska, produktový manažér

Späť