sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Kto sa čoho obáva
12.11.2012

Ľudia majú rôzne obavy. Študent sa bojí, že neurobí skúšky, športovec, že sa mu stane úraz, že nedosiahne potrebný výkon, čas alebo že mu prídu na to, že dopuje... Aj ten, kto podvádza, nehrá čistú hru, má strach, že bude odhalený. Títo ľudia majú obavy z neistoty, rizika, náhody, pravdepodobnosti, že niečo nastane alebo nenastane. Neraz nás odrádza od nejakej činnosti jedna zlá skúsenosť. Pritom to, že sa tá istá vec zopakuje, je menej pravdepodobná.

Pracujem s investormi, klientmi, ktorí majú tiež isté obavy, strach, že prídu o svoje výnosy, resp. svoje úspory ako také. Kto sa chce nejakým spôsobom ochrániť, poistiť, hľadá riešenie. Mojou úlohou ako privátneho bankára je klientovi v tom pomôcť a navyše ho na riziká aj upozorniť. V záujme toho, aby s nami klient nemal zlú skúsenosť, nezažil negatívne prekvapenie, snažím sa ho aj istým spôsobom vzdelávať, poskytnúť mu čo najviac informácií, nájsť a odporučiť riešenie. Samotný fakt, že sa v minulosti niekto popálil na jednej investícii, by ešte nemal znamenať, že už to nikdy s nikým neskúsi. Chápem strach, ale v Privatbanke máme riešenia aj pre veľmi konzervatívneho investora. Keďže počúvam svojich klientov, snažím sa im rozumieť a maximálne vyhovieť. Niekedy to však nejde, a to vtedy, keď sú predstavy klienta nezrealizovateľné, prípadne sú možné len za cenu veľkého rizika (napr. ak klient chce byť konzervatívny, ale očakáva aspoň 6 % výnosu ročne).

Myslím si, že každého z nás mrzí, ak niečo stratí alebo na niečom prerobí. To, že sú riziká aj v podnikaní, že nejaký projekt zlyhá alebo že nezaplatia odberatelia, podnikatelia poznajú. Rovnako sa majú posudzovať i riziká spojené s bankovými produktmi.

Späť