sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Slabosť OPEC-u, príležitosť USA
10.12.2018

Aj keď to tak pri pohľade na cenu pohonných hmôt na čerpacích staniciach možno nevyzerá, faktom je, že cena ropy poklesla za posledných 6 týždňov o viac ako 30 %. Cieľom tohto článku však nie je objasniť cenotvorbu pohonných hmôt, ani to, že cena benzínu alebo nafty je okrem ceny ropy ovplyvňovaná výškou daňového zaťaženia a inými faktormi, ale poukázať na zaujímavé skutočnosti, ktoré sa dejú v poslednom období na komoditnom trhu s ropou.

 

V uplynulom týždni sa konalo vo Viedni stretnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších nečlenských krajín produkujúcich ropu. Spoločne hľadali riešenie, ako prostredníctvom obmedzenia ťažby čo najefektívnejšie regulovať cenu ropy smerom nahor. Cena ropy predovšetkým pod vplyvom obáv týkajúcich sa previsu ponuky nad dopytom a spomalenia globálneho hospodárskeho rastu zaznamenala najprudší pokles od finančnej krízy v roku 2008. To núti krajiny, ktorých veľkú časť príjmov tvoria príjmy z predaja ropy, prijať určité opatrenia. Rokovania neprebiehali jednoducho, no napokon sa krajiny spoločne dohodli na tom, že od januára budúceho roku znížia produkciu ropy o 1,2 mil. barelov (ďalej „bbl.“) denne. Nie všetky krajiny sa však na obmedzení produkcie ropy budú podieľať rovnako. Krajiny OPEC obmedzia ťažbu o 800 000 bbl., zatiaľ čo Rusko a ostatní producenti o 400 000 bbl. Aj v rámci OPEC možno nájsť výnimky. Obmedzenia sa nebudú týkať Venezuely, Líbie a Iránu. Toho Iránu, ktorý sa momentálne zmieta vo vlne ďalších sankcií zo strany USA a ich spojencov. Aj keď sa môže zdať, že vzhľadom na udelené dočasné výnimky importu iránskej ropy pre Čínu, Japonsko, Indiu, Južnú Kóreu, Taliansko, Grécko, Turecko a Taiwan sankcie skôr nie sú, ako sú, pretože druhá, tretia a ďalšie veľké svetové ekonomiky ropu z Iránu stále nakupujú.

Pravdou je, že zatiaľ čo sa krajiny OPEC „bratríčkujú“ s ďalšími nečlenskými krajinami a hľadajú spôsoby, ako obmedzením ťažby  čo najviac profitovať z rastúcej ceny ropy, USA pokračuje v nezmenenom trende. Čoraz efektívnejšou ťažbou ďalej pumpuje na komoditný trh rekordné objemy. Americké ropné spoločnosti určite s potešením prijali „viedenskú dohodu“ o obmedzení ťažby a už teraz sa tešia na nárast trhového podielu. Zmiešané pocity má prezident USA, Donald Trump, ktorý otvorene kritizoval zamýšľané kroky organizácie OPEC po tom, ako minister energetiky Saudskej Arábie v novembri naznačil, že krajina uvažuje o znížení produkcie. Trump má pocit, že cena ropy by mala byť ešte nižšia.  

Spojené štáty americké sa podľa údajov U.S. Energy Information Administration (EIA) už vo februári tohto roka stali najväčším producentom ropy a prekonali tak odvekých rivalov, Rusko a Saudskú Arábiu. Navyše, najnovšie týždenné dáta zo 6. decembra ukázali, že americké spoločnosti predali o 211 tisíc bbl. ropy a ropných produktov denne viac ako nakúpili. Nič to však nemení na tom, že USA aj naďalej nakupujú obrovské množstvo ropy zo zahraničia a sú závislé od ceny na globálnom komoditnom trhu. Avšak výpadok produkcie krajín OPEC a Ruska sa bezpochyby budú snažiť aspoň sčasti nahradiť.

Produkcia ropy troch najväčších producentov v jednotlivých mesiacoch v mil. barelov za deň (Január 1996 – August 2018)

Zdroj: U.S. Energy Information Administration, Short-Term Energy Outlook

 

Autor: Dušan Šedík

 

Späť