sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Veľké starosti malého investora
16.01.2023

Svet finančných trhov zažíva v ostatných mesiacoch a rokoch dynamiku, ktorú veľká skupina investorov doteraz nezažila a ani na ňu nebola pripravená. Ako sa má v takej situácii zachovať správny ivnestor? Počkať alebo ivestovať?

Súčasnú dynamiku na finančných trhoch spôsobuje nie jeden negatívny faktor, ale hneď kombinácia viacerých. Inflácia, pokles reálnej kúpnej sily peňazí, zvyšovanie úrokových sadzieb, pokles hodnoty portfólia, spomaľovanie ekonomického rastu, geopolitické napätie. Faktory súčasne ovplyvňujúce nielen dianie na finančných trhoch, ale aj správanie investorov a hodnotu ich portfólií.

Akciové indexy v dôsledku očakávaného spomalenia globálneho ekonomického rastu už takmer rok klesajú, čo má negatívny vplyv na aktuálnu hodnotu akciových pozícií v portfóliách klientov. No ani konzervatívnejšie, dlhopisové investície nie sú v bezpečí. Zvyšovanie referenčných úrokových sadzieb zo strany centrálnych bánk vytvára tlak na nárast výnosov dlhopisových investícií, čo má za následok pokles ich ceny. Double impact bol názov akčného filmu z deväťdesiatych rokov. A dvojitý negatívny zásah dostávajú aktuálne aj portfóliá všetkých investorov: akcie aj dlhopisy strácajú na svojej hodnote.

Absencia trhovej logiky a pôsobenie kombinácie negatívnych faktorov vyvolávajú v investoroch značnú mieru neistoty. Navyše vyriešením jedného problému vzniká druhý. Viacerí investori v súčasnej neistej situácii preferujú držať disponibilnú hotovosť na bežnom účte ako prípadnú rezervu na horšie časy a odkladajú svoje investície na neskôr. Avšak bežný účet neprináša žiadne zhodnotenie, preto v inflačnom prostredí, v akom sa aktuálne nachádzame, peniaze na bežnom účte strácajú svoju reálnu hodnotu a kúpnu silu ešte rýchlejšie. Investovaním síce peniaze investora získajú potenciál spomaliť pokles reálnej hodnoty, avšak na úkor ich likvidity.  

A keď investovať do čoho? Do dlhopisov? Čo keď budú centrálne banky naďalej zvyšovať svoje úrokové sadzby a hodnota dlhopisov bude ešte ďalej klesať? Do akcií? Čo keď bude pokles hodnoty akciových indexov pokračovať a ešte viac sa prehĺbi? Všetky tieto otázky vyvolávajú vrásky na čele investorov a najhoršie je, že neexistuje jedna jednoznačná odpoveď, jedno riešenie, ako vyriešiť veľké starosti malého investora.

Vždy však existuje riešenie. Aktuálna volatilita a dynamika finančných trhov vytvárajú príležitosti, príležitosti nakúpiť akcie o 20 % až 30 % lacnejšie ako pred rokom, príležitosti získať do portfólia americké štátne dlhopisy s výnosom 4,5 %, korporátne dlhopisy s výnosom o minimálne 2 % vyšším. Avšak veľké starosti malého investora nedokáže vyriešiť jeden jediný finančný nástroj. Aktuálne totiž neexistuje jeden konkrétny finančný nástroj, ktorý by pri rozumnej miere rizika dokázal „poraziť“ dvojcifernú infláciu. Ak chce investor zabrániť poklesu hodnoty svojich peňazí a infláciu poraziť, dokáže to len prostredníctvom svojich budúcich výnosov. A to tak, že v čase klesajúcich úrokových sadzieb bude mať vo svojom portfóliu dlhopisy, ktoré nakúpil v čase rastúcich úrokových sadzieb, a v čase rastúcich akciových trhov bude mať vo svojom portfóliu akcie, ktoré nakúpil v čase klesajúcich trhov. Iba takto vytvorená budúca hodnota dokáže vrátiť späť zhodnotenie a kúpnu silu peniazom investorov.

 

V súčasnosti neexistuje jeden konkrétny investičný nástroj, ktorý by pri rozumnej miere rizika dokázal poraziť dvojcifernú infláciu

 

Každý cyklus zvyšovania úrokových sadzieb trvá limitovaný čas. Zvyšovanie úrokových sadzieb má za cieľ spomaliť infláciu. Avšak vysoké úrokové sadzby nespomaľujú len infláciu, ale aj ekonomiku. Spomalenie ekonomického rastu sa následne prejaví v horších hospodárskych výsledkoch firiem, ako aj v poklese hodnoty ich akcií. Ale len čo sa bude cyklus zvyšovania sadzieb blížiť ku svojmu koncu, akciové trhy, ktoré sa vždy pozerajú o niekoľko mesiacov dopredu, začnú pretavovať svoje pozitívne očakávania do nárastu budúcej hodnoty firiem a ich akcií. Odpoveď na otázku, kedy to bude, nevieme. To, čo však takmer s istotou povedať vieme, je, že začať nakupovať v tom čase už bude neskoro. Pretože vtedy budú už nakupovať všetci.

 

Warren Buffett raz povedal: „Keď ostatní majú strach, nakupujte. Keď ostatní nakupujú, majte strach.“

 

Warren Buffett raz povedal: „Keď ostatní majú strach, nakupujte. Keď ostatní nakupujú, majte strach.“ Inými slovami, kupovať treba, keď sú veci lacné, predávať, keď sú drahé. Súčasné ocenenie akcií a dlhopisov vnímame ako lacné, zároveň však nehovoríme, že nemôže byť ešte lacnejšie. Ale čo by sme minulý rok dali za to, ak by sme si mohli kúpiť akcie najvyspelejších technologických spoločností v indexe Nasdaq o 30 % lacnejšie. Preto aj pri súčasných úrovniach považujeme investície do akcií za zmysluplné, no realizované nie s cieľom rýchleho „zbohatnutia“, ale s cieľom vytvoriť v portfóliu investora potenciál na budúce zhodnotenie. Existuje veľa spôsobov, ako investovať do akcií. Od nákupu jednej konkrétnej akcie cez nákup celého indexu akcií prostredníctvom ETF fondov až po využitie služby riadenia portfólia Privatbanka Wealth Management, v rámci ktorej alokáciu do akciovej zložky urobia naši profesionálni portfólio manažéri. Voľba je na samotnom investorovi, ak však s investíciami do akcií zatiaľ nemáte skúsenosti, služba riadenia portfólia je pre vás najlepšia voľba. Vytvoríme pre vás portfólio na mieru, ktoré bude rešpektovať váš rizikový profil, investičný horizont a vaše investičné obmedzenia.

Tak ako súčasné poklesy akciových indexov vnímame ako príležitosť, rovnako sa pozeráme aj na aktuálne dianie na trhu dlhopisov. Všetky triedy dlhopisov, štátne, bankové, korporátne, aktuálne poskytujú investorom príležitosť získať do portfólia výnosy, ktoré viac ako dekádu možnosť získať nemali. A vzhľadom na to, že cyklus zvyšovania sadzieb ešte bude pokračovať, majú investori súčasne príležitosť zafixovať si tieto vyššie výnosy aj pri dlhších splatnostiach dlhopisov. Keď sa však cyklus skončí, výnosová krivka sa stane „inverznou“ a vyššie výnosy budú dostupné len pri kratších splatnostiach.

A nevadí, že cyklus zvyšovania ešte bude pokračovať? Nepôjdu výnosy ešte vyššie? Rovnaké otázky si kladiete možno aj vy a rovnaké otázky nám kládli aj účastníci nášho pravidelného odborného podujatia pre klientov Raňajky s Privatbankou, ktorým by som sa chcel touto cestou poďakovať za ich aktívnu a obojstranne obohacujúcu účasť. Verím, že si všetci okrem nových odborných poznatkov odniesli aj kúsok odvahy investovať aj v týchto neistých časoch a užili si „genius loci“ národnej kultúrnej pamiatky Jurkovičovej Tep[1]lárne. Ale späť k otázkam, resp. odpovediam na ne. Samozrejme, môžu, ale všetky očakávané zvýšenia sadzieb zo strany amerického Fedu a európskej ECB sú už zahrnuté v aktuálnych trhových výnosoch dlhopisov. Môžu byť aj vyššie, ale obdobne ako pri akciách, aj aktuálne ocenenie dlhopisov vnímame za lacné a považujeme za rozumné fixovať vyššie výnosy na dlhšie obdobie.

 

Tak ako súčasné poklesy akciových indexov vnímame ako príležitosť, rovnako sa pozeráme aj na aktuálne dianie na trhoch dlhopisov

 

Dlhopisy v porovnaní s akciami predstavujú konzervatívnejšie a menej „dynamické“ nástroje. Na druhej strane potenciál ich budúcich výnosov je omnoho menší ako v prípade akcií. Zvyčajne však prinášajú investorom pravidelný výnos v podobe vyplácaných kupónov, sú menej volatilné a vzhľadom na očakávané znižovanie sadzieb v bližšej či vzdialenejšej budúcnosti ponúkajú možnosť zhodnotenia nielen prostredníctvom kupónov, ale aj prostredníctvom nárastu ich ceny v budúcnosti. Rovnako ako v prípade akcií, voľba konkrétnej investície je výlučne na rozhodnutí investora. Pre klientov preferujúcich nízke riziko investície sú štátne dlhopisy najjednoduchšou voľbou, klienti hľadajúci vyšší výnos a diverzifikáciu kreditného rizika medzi stovky až tisícky „globálnych“ firiem by mali svoju pozornosť upriamiť na dlhopisové ETF fondy. Naopak, pre tých, ktorí uprednostňujú investície do im známych lokálnych firiem, pravidelnú výplatu kupónov a nízku volatilitu, podnikové dlhopisy skupiny Penta predstavujú vhodnú investičnú alternatívu, ako dosiahnuť dlhodobé zhodnotenie na úrovni 6 % ročne.

Cestou k úspechu je budovanie budúcej hodnoty portfólia vašich investícií. Ak v súčasnosti začnete rozširovať svoje portfólio prostredníctvom nákupu akcií, nákupu dlhopisov alebo ich kombináciou, ani v jednom prípade z dlhodobého hľadiska neurobíte chybu. Najväčšiu chybu urobí rozumný investor, ak neurobí nič.

 


Autor: Ing.Marek Benčat, člen predstavenstva Privatbanky, a. s.

Späť