sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Luxusné odevy ušité s vášňou v srdci
23.05.2024

Naše podnikanie sme nikdy nestavali s cieľom rýchlo a ľahko zarobiť a možno aj preto sme na rozdiel od konkurencie prežili, prezrádza v rozhovore Marek Liso, majiteľ luxusnej pánskej módnej značky Marco Mirelli. Porozprával nám o úskaliach módneho biznisu a ponúkol tiež zopár rád pre začínajúcich podnikateľov.

 

> Módnu značku Marco Mirelli už pozná na Slovensku každý úspešný muž. Nie každý však pozná podnikateľský príbeh manželov, ktorí stáli pri jej zrode. Priblížte nám ho.

Na začiatku bola naša túžba obliekať mužov, vyrábať kvalitné odevy a veľká viera, že to dokážeme, že vybudujeme niečo svetové. Boli sme mladí, tvrdohlaví a mali sme víziu. Stáli sme sami proti všetkým – okolie nás od nášho nápadu odhováralo a všetci hovorili, že módny biznis zlomil väzy oveľa skúsenejším a ostrieľanejším ľuďom, akými sme v tom čase boli my. Manželkin otec, vtedy riaditeľ odevnej firmy Ozeta, dokonca tvrdil, že sme sa zbláznili. Spätne mu musím dať za pravdu, keby sme vtedy vedeli, akými zákrutami si naša cesta prejde, asi by sme do toho nešli.

Ale my sme to dokázali. Už 23 rokov ponúkame klientom svetovú úroveň služieb a dovolím si povedať, že čo sa týka kvality, dizajnu a úžitkovosti našich odevov, dnes sme už ďaleko aj pred zahraničnou konkurenciou.

Napriek všetkému to bola naša cesta a vášeň v srdci, ktorá nás ani po toľkých rokoch neopustila, je naším navigátorom na tejto ceste.

 

 

> Podnikanie v módnom biznise na Slovensku nie je jednoduché. S akými výzvami ste sa museli vo svojich začiatkoch popasovať?

Pre nás bola výzva všetko. Tradícia v odvetví šitia na mieru a tvorby individuálneho štýlu u nás v tej dobe neexistovala. Dovolím si tvrdiť, že toto odvetvie a jeho štandardy v leveli, v akom ho vníma spoločnosť dnes, sme vytvorili my.

Spätne vnímam, že od konkurencie, ktorá to v mnohých prípadoch „zabalila“ po pár rokoch, nás odlišovala naša motivácia. Dopredu nás nehnala snaha rýchlo a jednoducho zarobiť, my sme v Marco Mirelli úprimne verili, venovali sme mu svoj čas, energiu, peniaze, vášeň a srdce a hlavne, sme vedeli, že na odmenu si musíme počkať. Ako zvyknem hovoriť, čo sa robí s láskou, sa vždy podarí.

Na začiatku sme predávali obleky za 2 500 slovenských korún, dnes predávame za viac ako tritisíc eur a nie je nič neštandardné, že odevy z materiálov najvyšších kvalít predávame aj za oveľa vyššie ceny. Mnohí hovoria, že sme drahší ako Louis Vuitton. Ja im vždy odpovedám, že keby táto značka robila to isté, čo robíme my, za svoj produkt by požadovala minimálne dva- až trikrát toľko. A keď sa nad tým zamyslíte, nie je to úžasné, že sa nám niečo takéto podarilo?

 

> Spomínate si na nejaké zásadné zlomové body v podnikateľskom príbehu vašej značky? Momenty, ktoré by ohrozili budúcnosť značky? Alebo, naopak, udalosti, ktoré vám výrazne pomohli?

Kľúčový moment, ktorý v sebe zahŕňal všetko – hrozbu, neistotu, strach, ale aj pomoc a zásadný posun vpred -, nastal v roku 2009, keď od nás odišiel kolega s tvrdením, že ide pracovať do reklamnej agentúry. Žiaľ, oklamal nás, prešiel ku konkurencii, ktorá už bola etablovaná v nákupných centrách, a za naším chrbtom mesiace aktívne oslovoval našich dodávateľov a klientov.

Manželka bola v tom čase navyše tehotná a my sme na túto situáciu vôbec neboli pripravení. Našťastie, vďaka dobrým vzťahom pri nás ostali takmer všetci naši partneri i klienti.

A práve v tejto dobe poznačenej strachom z budúcnosti nám prišiel do života Tomáš Maštalír. Stal sa našou tvárou a nafotil pre nás kampaň. Jeho príchodom sme nabrali „vietor do plachiet“, novú energiu, začali sme aktívne komunikovať našu značku a prehliadkami a foto editoriálmi sme sa výrazne odlíšili od všetkých ostatných v odvetví. Už sme neboli len tí, čo šijú obleky, ale stali sme sa uznávanou autoritou v oblasti odievania.

Samozrejme, odvtedy tých neľahkých momentov bolo ešte viac, ale zakaždým sme to s manželkou zvládli. Preto tvrdím, že vesmír nás miluje.

 

> Predstavte nám bližšie proces výroby odevov Marco Mirelli. Kde vznikajú a z akých látok sa šijú?

Výrobu máme v Tornali, odkiaľ pochádza manželka. Naši krajčíri a krajčírky sú tí najlepší ľudia z bývalej Ozety, bez ktorých by sme náš sen len ťažko vedeli realizovať. Ich mentalita je taká, že stále chcú robiť v odevnom odvetví, čo je dnes už skôr rarita. O odevníctvo nie je záujem, pretože je to náročná práca.

Navyše šitie na mieru je o to náročnejšie, že je potrebný vysoký podiel ľudskej zručnosti a trpezlivosti, je to doslova umenie. Každý materiál si vyžaduje iný prístup a my využívame veľa druhov materiálov. Na ich kvalite si dávame záležať a naše odevy šijeme z toho najlepšieho, čo svet ponúka, v tomto smere sme známi a rešpektovaní.

Napriek tejto sofistikovanosti i faktu, že výrobu riadime na diaľku z Bratislavy, sme ako jediní na trhu schopní ušiť oblek na mieru do 48 hodín. Niekedy si hovoríme, že sme dokázali malý zázrak.

 

 

> Aké je tajomstvo vášho úspechu? V čom sa odlišujete od konkurencie?

Marco Mirelli nie je pre nás len biznis, my touto značkou naozaj žijeme. My sme svoju cestu milovali, všetko sme vždy robili a stále, aj po toľkých rokoch, robíme poctivo a s vášňou. Tomu zodpovedá aj náš slogan „Žijeme tým, čo robíme“.

Ako o nás hovoril náš bývalý spoločník: „Vy to robíte síce za peniaze, ale nie pre peniaze.“ Vystihol to presne. Najväčšou odmenou pre nás bolo a je to, že sa každý deň môžeme pozrieť do zrkadla obrazne povedané, s tým čo tam vidíme, môžeme byť spokojní. Máme krásnu kreatívnu prácu ktorá nás baví, tri úžasné deti, ktoré milujeme, a vnútorný pokoj a lásku, ktoré si užívame. Marco Mirelli je obrazom toho všetkého.

Nášmu sloganu zodpovedá aj komunikácia značky. V roku 2015 som pre manželku pripravil ako darček pobyt v Benátkach a jeho súčasťou bolo aj nafotiť nás, pretože žiadne poriadne spoločné fotky sme dovtedy nemali. Fotografka prišla za nami a zachytávala náš život, našu autenticitu. Fotky sa nám páčili natoľko, že sme sa ich rozhodli použiť aj verejne a vznikla z toho kampaň, kde sme prvýkrát boli hlavní aktéri my. Ľudia, ktorí odevy nielen vytvárajú, ale si ich aj sami užívajú ako súčasť svojho životného štýlu. Z tohto hľadiska je to pre nás v podstate nikdy nekončiaca kampaň.

 

> Akú radu by ste dali začínajúcim podnikateľom, ktorí plánujú založiť si biznis, a to nielen vo sfére módy?

Ak smiem po vyše dvoch dekádach podnikania ponúknuť niekomu radu, tak môj odkaz pre začínajúcich podnikateľov je jednoduchý – ak cítite, že vás niečo baví, a veríte, že ste v tom dobrí, urobte bez strachu potrebné kroky k naplneniu toho, po čom túžite.

Znovu opakujem, že všetko, čo sa robí v láske, sa podarí. Na úspech si však budete musieť počkať. Ako tvrdí kvantová fyzika, za určitých okolností je všetko možné. Ale okolnosti treba vytvoriť. Ak budete sedieť doma, porovnávať sa s druhými a rozprávať, čo všetko by ste chceli robiť, ale neveríte sami sebe a svojim schopnostiam, tak z vášho sna nebude nič.

 

 

> Na záver sa pozrime do budúcnosti. Kde vidíte značku Marco Mirelli o päť rokov?

Žiadne ciele si už nedávame. Po skúsenostiach s koronou, ktorá nám takmer zlomila väz, totiž vieme, že môžeme čokoľvek plánovať, ale ak zasiahne vyššia moc, nič nenarobíme. Tak načo sa v dôsledku plánov vystavovať stresu?

Žijeme prítomnosťou a práca nás baví. Korona nám však aj veľmi pomohla, a to v nastavení zdravého fungovania firmy. Marco Mirelli je dnes zdravá firma so skúsenosťami. Nemáme prezamestnanosť, nevytvárame nadpriemerné skladové zásoby a v dôsledku toho nie sme tlačení nákladmi do uzatvárania obchodov za každú cenu.

Naša cesta a filozofia značky Marco Mirelli ostáva nezmenená – ponúknuť slovenským mužom to najlepšie. Hoci sme lokálna značka, i zahraničie nás považuje za „Bentley“ v pánskom odievaní na mieru.

Sme rodinná firma a celý náš život je postavený okolo toho, čo robíme. Zároveň je to nádherná, kreatívna práca. Vytvárame krásu. Cez osobný prístup si vytvárame s klientom dlhodobý vzťah, keďže dôležití ľudia sa v našej firme nemenia.

Dnes nám už teda nejde o veľkosť, rozvoj a rast za každú cenu, ale o to, aby sme si konečne to, čo sme vybudovali, užili aj my. A s nami aj vy, naši zákazníci.


Späť