sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Nemocnica Bory – najväčší projekt v zdravotníctve
03.08.2023

Nová koncová Nemocnica Bory v Bratislave, ktorú v marci tohto roka otvorila skupina Penta, stála 250 mil. EUR, ročne plánuje takmer 35-tisíc hospitalizácií a zamestná 1 500 ľudí. V rozhovore s jej generálnym riaditeľom Ľubošom Lopatkom sme diskutovali nielen o výnimočnosti tohto projektu a fungovaní počas prvých mesiacov po otvorení.

> Minulý rok ste prijali miesto riaditeľa Nemocnice Bory. Prečo ste túto ponuku prijali, čo vás motivovalo?

Popravde do Nemocnice Bory ma nezlákalo zdravotníctvo ako také, ale samotný projekt koncovej nemocnice novej generácie.

Mám rád zaujímavé a ťažké úlohy a projekt Nemocnice Bory je unikátny, naviac slúžiaci verejnému záujmu.

Nevyužiť príležitosť byť súčasťou takéhoto projektu by som si časom určite vyčítal.

> Koncom marca otvorila Nemocnica Bory svoje brány prvým pacientom – povedzte nám o tomto unikátnom projekte a jeho realizácii viac.

Nemocnica Bory je prvou koncovou nemocnicou siete ProCare a Svet zdravia na Slovensku. Jej výstavba odštartovala v roku 2018, v novembri 2022 získala stavba kolaudačné rozhodnutie, v marci 2023 spustila skúšobnú prevádzku a od 3. apríla funguje v ostrej prevádzke. Jedná sa o najvyššiu súkromnú investíciu do slovenského zdravotníctva a vyžiadala si celkovo 250 miliónov EUR. Po michalovskej nemocnici, ktorú sme otvorili pred piatimi rokmi, je to iba druhá nová komplexná všeobecná nemocnica za posledných 25 rokov. Dnes to vyzerá tak, že na dlhé obdobie, žiaľ, aj posledná.

> Čo všetko prináša nemocnica pacientom a v čom spočíva jej výnimočnosť? Je skutočne pre všetkých?

Štrnásť špičkových operačných sál, urgentný príjem novej generácie, osem intímnych pôrodných izieb namiesto boxov, robotickú centrálnu nemocničnú lekáreň, zdravotnú starostlivosť organizovanú v multidisciplinárnych programoch, inovatívne procesy, nadštandardné rádiodiagnostické vybavenie, jednolôžkový štandard pre pacientov či liečivé prostredie. Na jednom mieste sa podarilo skoncentrovať to najlepšie, čo sme sa naučili v zahraničí a pri úspešných realizáciách veľkých investičných projektov na Slovensku.

Ako hovorí náš televízny spot, Nemocnica Bory je pre všetkých päť a pol milióna pacientov, a to v podmienkach verejného zdravotného poistenia.

Aj keď máme stále problémy s plnohodnotným zazmluvnením zo strany štátnej zdravotnej poisťovne, verím, že sa to čoskoro zmení v prospech všetkých pacientov.

> Ako hodnotíte prvé týždne fungovania po otvorení? Ide všetko podľa plánovaného harmonogramu?

Áno, všetko ide podľa plánovaného harmonogramu. Od začiatku prevádzky nová nemocnica ošetrila už vyše 12-tisíc pacientov. Medzi nimi je aj veľké množstvo onkologických pacientov, ktorým sme pomohli aj vďaka prvým robotickým operáciám, pri ktorých naši špecialisti využívajú unikátne zariadenie Da Vinci Xi.

> Nemocnica ešte neotvorila všetky svoje plánované oddelenia. Ktoré časti môžu pacienti využívať už teraz a ktoré oddelenia čakajú na otvorenie?

Momentálne má 42 ambulancií a 6 diagnostických pracovísk v 39 odbornostiach. Zároveň spustila lôžkovú starostlivosť v 15 odbornostiach, pracovisko jednodňovej starostlivosti v 7 špecializáciách a stacionár pre 3 odbornosti. Ako som už spomenul, spustili sme operačné programy, ako aj oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti pre dospelých.

Od júna sa v nemocnici začali rodiť prvé detičky. Ich plač priniesol do nemocnice silnú pozitívnu emóciu.

Nová pôrodnica sa rovnako ako ostatné odbory rozbieha iba postupne. Je to nevyhnutný krok na zachovanie bezpečnosti. V lete je na rade pracovisko prvého kybernetického noža CyberKnife na Slovensku. Je to špeciálny typ lineárneho urýchľovača, ktorý v krajine zatiaľ nebol a onkologickí pacienti museli za touto terapiou chodiť do zahraničia. Počas tohto leta sa do nových priestorov z petržalského Medissima presťahuje Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE). Proces postupného nábehu do prevádzky zavŕši urgentný príjem, ktorý plánujeme spustiť v septembri.

> Vo všeobecnosti je známe, že na Slovensku je nedostatok lekárov a odborného zdravotníckeho personálu. Ako sa vám podarilo vyrovnať s týmto problémom?

O pacientov sa bude v čase plnej prevádzky v priebehu budúceho roka starať 1 500 zamestnancov, z toho 320 lekárov, 440 zdravotných sestier, 470 zdravotníkov a 270 zamestnancov prevádzky. Počas leta bude v nemocnici pracovať takmer 900 ľudí. Zvyknem hovoriť, že máme presne toľko ľudí, koľko v danom čase potrebujeme. Tento projekt prilákal vysoké množstvo ľudí zo zahraničia a dal víziu tým, ktorí uvažovali o odchode zo Slovenska. Od spustenia prevádzky sme dali príležitosť aj veľkému počtu absolventov. Môžu sa učiť od tých najlepších, a to v najmodernejších materiálno-technických podmienkach. Prirodzene, stále prijímame do zamestnania nový personál, a to hlavne sestry. Ich je na Slovensku najväčší nedostatok, špeciálne v Bratislave. O nich sa rozpráva oveľa menej. Nedostatok lekárov nie je v Bratislave z pohľadu ich počtu nosnou témou. Témou by však malo byť to, že títo lekári nie sú optimálne rozložení v rámci jednotlivých nemocníc a oddelení. Sú oddelenia v štátnych nemocniciach, ktoré sú silne poddimenzované, a potom sú aj také, ktoré sú predimenzované a je na nich nezriedka viac lekárov ako lôžok. Toto je oblasť, ktorej by sa mali kompetentní venovať.

> V čom je zdravotníctvo odlišné od riadenia iných oblastí, kde ste pôsobili?

Dlhé roky som pôsobil vo výrobnom sektore. Vyskúšal som si aj prácu na strane štátu, keď som počas vlády Ivety Radičovej viedol Sociálnu poisťovňu a nedávno počas bývalej vlády som bol na čele štátnej akciovky MH manažment. Do zdravotníctva som prvýkrát prišiel ešte v roku 2013, keď sa začala výraznejšie formovať sieť nemocníc Svet zdravia. Pred rokom som sa cez Nemocnicu Bory do tohto sektora vrátil. Zdravotníctvo je o ľuďoch, pre ľudí a s ľuďmi. Navyše tých je na strane lekárov a sestier celosvetový nedostatok a táto situácia sa v blízkej budúcnosti nezmení. Pri vedení štátnych aj súkromných podnikov uplatňujem rovnaký prístup. To dobré, čo funguje v rámci riadenia, stanovovania cieľov a stratégie, motivácie ľudí v privátnom sektore, musí viac-menej fungovať aj vo verejnej sfére. V obidvoch prípadoch však potrebujete silný mandát na robenie potrebných zmien smerujúcich k vyššej výkonnosti a efektivite.

> Myslíte, že Nemocnica Bory inšpiruje aj štát pri výstavbe nových nemocníc?

Odpoveď by mala byť jednoznačne áno. Žiaľ, ani dve naše postavené nemocnice novej generácie nemotivovali štát k ceste bližšej spolupráce pri výstavbe ďalších projektov napríklad z aktuálneho Plánu obnovy a odolnosti. Za tím nemocnice môžem potvrdiť, že sme veľmi otvorení k spolupráci aj v oblasti procesnej kvality a bezpečnosti, akademického vzdelávania, a verím, že čoskoro aj v rámci samotného poskytovania špičkovej špecializovanej zdravotnej starostlivosti. Nemocnice majú v dobrom súťažiť o pacienta, to však neznamená, že sa nemôžu v odborných témach zdieľať know-how, prípadne sa vzájomne dopĺňať.

> Aké sú v skupine Penta očakávania v súvislosti s Nemocnicou Bory?

Neprináleží mi vyjadrovať sa za akcionárov. Z ich strany však cítiť jednoznačnú podporu, aby tento projekt bol úspešný, prinášal trvalú hodnotu pre pacientov a aby sa z Borov stala koncová nemocnica pre celú medzinárodnú sieť Penta Hospitals International. To znamená aj pre českú a poľskú sieť nemocníc. Ide o strategickú investíciu s dlhodobou návratnosťou, ktorá vhodne dopĺňa súčasné portfólio celej skupiny. Potvrdzuje to skutočnosť, že Penta to so zdravotníctvom myslí naozaj vážne.

> Manažéri zvyknú merať úspešnosť firiem cez tvrdé finančné kritériá, ako budete merať úspešnosť nemocnice?

V plnej prevádzke má nemocnica dosahovať výkonnosť 350-tisíc vyšetrení, 35-tisíc hospitalizácií a 3 500 pôrodov ročne. To bude možné až pri plnom stave zamestnancov.

Rozbiehať nemocnicu na zelenej lúke je extrémne náročné a vieme, že cieľový stav dosiahneme až niekedy v priebehu budúceho roka.

Pred sebou máme ešte veľa práce. Napriek tomu sa zameriavame na spokojnosť každého jedného pacienta. Veľmi ma teší, že sme v tomto smere mali dobrý štart.

> Na čo ste ako generálny riaditeľ nemocnice najviac hrdý?

Byť pri otváraní novej veľkej nemocnice je obrovským zážitkom v ktorejkoľvek krajine, nielen na Slovensku. Som hrdý, ale v prvom rade vďačný za celý tím, ktorý sa pri tomto projekte stretol. Z mojich kolegov cítiť neutíchajúci zápal a snahu dokázať, že svetová medicína sa dá robiť v našich podmienkach a pre bežných pacientov. S väčšou podporou štátu by to bolo pre všetkých jednoduchšie a rýchlejšie, ale ani to nás neodradí. Nemocnica Bory je „gamechanger“, ktorý v dobrom prepíše históriu slovenského zdravotníctva

 

  

 

 

Späť