sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Z radového lekára šéf zdravotníckeho biznisu a partner Penty
10.01.2023

Rozhovor s Václavom Jirků, zodpovedným za riadenie zdravotníckeho investičného portfólia a medzinárodnej siete lekární Dr. Max, o tom, ako sa z pozície lekára stal partnerom Penty a ako sa podniká v zdravotníckom sektore.

> V minulom roku ste sa stali novým partnerom Penty. Ako sa lekár z kolínskej nemocnice stane poradcom pre projekt zdravotníctva a neskôr partnerom Penty?

Asi som mal šťastie. Ako lekára v nemocnici v Kolíne ma ľudia z Penty poznali už roky a asi pred sedemnástimi rokmi, keď sa privatizovali nemocnice v Stredočeskom kraji, ma oslovili na externú spoluprácu, pretože ma nevnímali len ako lekára, ale aj ako človeka s takpovediac biznisovým premýšľaním a know-how.

Penta vtedy, žiaľ, nakoniec žiadnu z nemocníc v našom kraji nekúpila, mne však ponúkli pozíciu investičného analytika. Začínal som ako junior, v priebehu rokov som na manažérskej a neskôr už na riaditeľskej pozícii pracoval na rôznych úspešných projektoch, akým bola napríklad sieť lekární Dr. Max, a postupne som si získal dôveru vedenia.

> Na čo ste za ten rok a pol pôsobenia ako partner v Pente najviac hrdý?

Posledný rok a pol vnímam ako veľmi zaujímavý, naplňujúci, ale aj extrémne náročný, keďže časť každého týždňa trávim na Slovensku, a teda dosť cestujem. Musím však povedať, že možno aj preto ma táto práca začala baviť ešte viac ako predtým, prináša so sebou aj veľkú zodpovednosť.

A na čo som zatiaľ najviac hrdý?

Podarilo sa mi presvedčiť ďalších partnerov, že zdravotníctvo a nemocnice majú v portfóliu Penty svoje dôležité miesto a zo strategického hľadiska aj veľkú budúcnosť, preto si zaslúžia, aby sme do nich investovali oveľa viac.

Sám si totiž uvedomujem, že posledné roky sme v tomto segmente až tak neexpandovali, venovali sa skôr konsolidácii a interne diskutovali, ako pokračovať ďalej. Chvíľu sme uvažovali, že do tohto biznisu kvôli jeho náročnosti a zložitosti prizveme ďalšieho strategického partnera, minulý rok sme sa však rozhodli, že tento segment ideme rozvíjať ďalej sami a z nemocníc Penta Hospitals International spravíme firmu s prevádzkovým ziskom presahujúcim 100 mil. €.

> Ako sa podniká v zdravotníckom biznise? V čom vnímate najväčšie úskalia?

Podnikanie asi v žiadnom odvetví nie je jednoduché, v zdravotníctve navyše do hry vstupuje aj ďalší veľmi dôležitý faktor – štátna regulácia. Ako na Slovensku, tak aj v ďalších krajinách, v ktorých pôsobíme, sa už roky vedie zdanlivo nekonečná debata o tom, ako financovať zdravotnú starostlivosť a akú rolu v tom má hrať štát, poisťovne a súkromný kapitál klientov. Táto debata bude so starnutím populácie, prirodzene, naberať na intenzite.

Druhé úskalie, ktorému tiež dlhodobo čelíme, je stav trhu práce v sektore. Nájsť a udržať si kvalifikovaných a motivovaných pracovníkov nie je jednoduché, najmä v prostredí, kde práca lekárov aj zdravotných sestier bola dlhodobo podhodnocovaná a mnohí odchádzajú do západnej Európy. Aj preto stále opakujem, že naše zariadenia musia byť tou najlepšou alternatívou nielen pre pacientov, ale aj pre personál.

> Koľko nemocníc, polikliník, zdravotníckych zariadení má Penta celkovo vo svojom portfóliu?

V portfóliu máme celkovo 34 nemocníc, 31 menších či väčších polikliník a 26 ďalších zdravotníckych zariadení, akými sú ústavy pre dlhodobo chorých. Na Slovensku pôsobíme pod značkami Procare a Svet Zdravia, v Česku ako Penta Hospitals CZ a Poľsku ako EMC Instytut Medyczny.

Spolu v týchto troch krajinách zamestnávame vyše 13-tisíc ľudí, medzinárodný holding Penta Hospitals International je tak najväčším súkromným prevádzkovateľom nemocníc v celom regióne strednej a východnej Európy.

A v októbri sme medzi nami privítali Petra Lednického, nového holdingového generálneho riaditeľa, ktorého čaká množstvo práce.

> Aktuálne sa v médiách často skloňuje výstavba prvej koncovej nemocnice novej generácie Bory. Čím bude výnimočná a kedy sa plánuje jej otvorenie?

Výnimočná bude už len svojím vznikom. Nikde na Slovensku ani v širšom regióne sa v posledných rokoch nepostavila nemocnica v takejto veľkosti a dôležitosti, čo sa týka počtu a vybavenosti jednotlivých pracovísk. Pacientom prinesie množstvo inovácií, napríklad jednolôžkové izby s vlastným sociálnym zariadením. Môže sa to zdať ako banalita, ale takýto štandard bude poskytovať ako vôbec prvá nemocnica na Slovensku, v Česku i Poľsku. Výnimočná bude aj svojimi vnútornými procesmi riadenia, fungovať v nej bude napríklad aj takzvaný systém plávajúcich lôžok, ktorý sme si otestovali v Michalovciach a tento systém sa vníma ako inšpiratívny aj vo svete. Samozrejme, bude disponovať celým radom špičkového technologického vybavenia, za všetky spomeniem operačného robota da Vinci.

Nemocnica Bory bude teda stredoeurópskym unikátom.

Plánujeme ju otvoriť v marci budúceho roka, najskôr ambulantné časti, v priebehu ďalších mesiacov budú pribúdať aj ďalšie pracoviská.

> Na starosti máte aj mimoriadne úspešný projekt medzinárodnej siete lekární Dr.Max. V čom je rozdiel oproti riadeniu nemocníc a polikliník?

V samotnej povahe biznisu. Lekárne, samozrejme, nemožno považovať za klasický maloobchod ako predajne potravín či oblečenia, z manažérskeho hľadiska sa však aj na lekárne vzťahujú princípy riadenia z retailu. Súvisí s tým štandardizovanie procesov, od centralizovaného nákupu liečiv alebo IT vybavenia až po HR procesy, keďže každá z vyše dva a pol tisíca lekární v sieti je vo svojej podstate vlastne rovnaká v zmysle svojho fungovania a líši sa len rozlohou alebo polohou prevádzky.

Pri nemocniciach to neplatí, ani v našom portfóliu neexistujú dve rovnaké, každá si preto vyžaduje vlastnú organizáciu riadenia. Nemocnicu by som prenesene prirovnal ku komplexnej továrni, ktorú nemožno riadiť niekde z centra.

> Penta v súčasnosti pôsobí v zdravotníckom biznise v troch krajinách – na Slovensku, v Českej republike a Poľsku. Vnímate odlišnosti na týchto trhoch?

V mnohých ohľadoch sú tieto tri trhy veľmi podobné. Štandardy liečby a procesy riadenia nemocníc sú v zásade všade rovnaké, rovnako je to, žiaľ, s nedostatkom personálu.

Zásadné rozdiely však vidím v dvoch faktoroch. Prvým je štátna regulácia a samotný model systému financovania zdravotnej starostlivosti. V Poľsku funguje systém jedného platiteľa, ktorý ja považujem za veľmi neefektívny a nešťastný. Na Slovensku a v Česku je systém liberálnejší, keďže v nich funguje viacero zdravotných poisťovní (v SR tri a v ČR sedem), Slovensko je v tomto ešte konkurenčnejšie tým, že tu bol zavedený systém nákupu zdravotnej starostlivosti, ktorý v Česku neexistuje, keďže ceny určuje vyhláškou ministerstvo.

Do hry však vstupujú aj rozpočty jednotlivých štátov a tu, žiaľ, musím skonštatovať, že Slovensko v tomto smere zaostalo, pretože všetky okolité štáty si aj v súvislosti s pandémiou uvedomili potrebu mať robustnejšie zdravotníctvo a navýšili rozpočty v tejto oblasti.

> Veľa sa hovorí aj o celkovom stave našich nemocníc a obrovskom investičnom dlhu.

To je, žiaľ, druhý faktor, kde vidíme významné rozdiely medzi krajinami, kde pôsobíme. Slovensko v tomto smere roky nekonalo takmer vôbec a v porovnaní so susedným Českom, ktoré má, samozrejme, v tejto oblasti tiež medzery, je rozdiel markantný. Tam municipality a ďalší prevádzkovatelia nemocníc do nich roky relatívne systematicky investovali. Dnes je stav taký, že do akéhokoľvek okresu v Českej republike pôjdete, nájdete v ňom vynovenú nemocnicu s často úplne novými pavilónmi s relatívne moderným technickým vybavením.

V tomto ohľade si, žiaľ, Slovensko vytvorilo dlh, ktorý sa nedá odstrániť za rok alebo dva, a dôsledkom toho je aj súčasná kríza v zdravotníctve.

> Aké sú strategické plány Penty v zdravotníckom biznise do budúcna?

Chceme rásť a v horizonte piatich rokov náš biznis v zdravotníctve dokonca až zdvojnásobiť. Sústreďovať sa budeme na zlepšovanie procesov riadenia a racionálne investície v už existujúcich zariadeniach. Na Slovensku sa v tomto smere budeme správať už skôr selektívne, jednak sme tu v minulých rokoch dosť rástli, jednak nás čaká ešte sprevádzkovanie Nemocnice Bory.

Otvorení tu však ostávame menším akvizíciám, napríklad do zariadení jednodňovej chirurgie, nedávno sme do nášho portfólia zaradili pracovisko Sportclinik. Výhľadovo ako veľmi perspektívne vnímame aj segmenty takzvanej následnej a sociálno-zdravotnej starostlivosti, veľmi to však bude záležať na systéme ich financovania, keďže to súčasné stále stojí na masívnych príspevkoch od samotných klientov.

> Plánujete rozšírenie pôsobnosti aj na ďalšie trhy?

V krajinách, v ktorých pôsobíme, teda na Slovensku, v Česku a Poľsku, stále vidíme veľký potenciál, na iné trhy preto v horizonte štyroch-piatich rokov zatiaľ neplánujeme vstupovať. Samozrejme, pozeráme sa aj po iných štátoch a i mňa osobne by to veľmi lákalo, najprv však musíme využiť potenciál súčasných trhov a až potom zhodnotiť, či ideme aj do ďalších krajín.

Vstup na iné trhy je totiž mimoriadne zložitý krok, ktorý si vyžaduje množstvo príprav a know-how priamo z danej krajiny a jej regiónov, ale aj investície rádovo v stovkách miliónov €.

> Na záver nám prezraďte, ako relaxujete, aké sú vaše koníčky?

Prioritou vo voľnom čase je moja rodina, mám dve malé deti, takže je prirodzené, že s nimi chcem stráviť čo najviac času. Zároveň mám aj dve dospelé deti, ktoré veľmi úspešne študujú vo Veľkej Británii, a musím priznať, že diskusie s nimi na témy ako politika, ekonómia či svet sú pre mňa veľmi inšpirujúce a bavia ma – nie je to koníček, ale radosť, ktorá ma obohacuje.

Inak medzi moje koníčky patria lyže, bicykel, golf a knihy, musím sa však priznať, že odvtedy, ako som sa stal partnerom Penty, mi na ne nezostáva až tak veľa času.

Golf som v tomto roku hral len raz, na bicykli som za posledných 12 mesiacov nesedel dokonca vôbec. Knihy síce stále nakupujem pomerne intenzívne, k samotnému čítaniu sa však dostanem len výnimočne. Poznáte to, odkladám si ich na kôpky a hovorím si, že čoskoro sa k nim vrátim.

Byť partnerom Penty so sebou prináša aj takéto stránky, mne to však až tak neprekáža, máme naozaj mnoho plánov a som nadšený, že môžem byť pri tom.

 


Autor: Václav Jirků, partner Penty, zodpovedný za zdravotnícke portfólio

 

Späť