sk
cz en
MENU
KONTAKTOVAŤ
OBCHODNÉ MIESTA
PRIVÁTNI
BANKÁRI
ÚSTREDIE
BLOG
AN
Konzervatívny, vyvážený aj dynamický. Každý investor si príde na svoje
17.07.2023

Úrokové sadzby sú na najvyšších úrovniach od roku 2008. Prečo je teraz tá správna chvíľa na tvorbu portfólia? Veľmi dlho nebula situácia pre konzervatívnych a vyvážených investorov takáto priaznivá, no na svoje si prídu aj tí dynamickejší investori.

V boji s rastúcou infláciou zvýšili centrálne banky úrokové sadzby tak, aby sa oslabil dopyt obyvateľov po tovaroch a službách („zdraželi“ úrokové sadzby na hypotekárnych úveroch, spotrebiteľských úveroch, ale aj úvery pre firmy sa stali menej dostupnými…). Hlavným cieľom bolo spomaliť tempo rastu cenovej hladiny k dvom percentám, čo je cieľ oboch hlavných centrálnych bánk.

Americká centrálna banka začala zvyšovať sadzby v marci 2022 postupne z 0,25 % až na súčasnú úroveň 5,25 %. ECB postupovala podobne, aj keď s miernym oneskorením – začala v júli 2022 a hlavnú úrokovú mieru zdvihla z 0 % na 3,75 %. Toto je akýsi východiskový stav, ktorý nás zaujíma, a pozrieme sa, čo sa v tomto období stalo na finančnom trhu, ako sa vyvíjali ceny dlhopisov, akciových indexov a podobne.

Ak sa pozrieme na vývoj amerického indexu S&P 500, ten za rovnaké obdobie (marec 2022 – máj 2023) klesol o 3 %. Maximálny pokles v priebehu tohto obdobia dosiahol cca 19 %. Európske indexy DAX 40 a EURO STOXX 50 od júla 2022 do mája vzrástli o cca 20 % (rástli súčasne so zvyšovaním sadzieb) a najväčší pokles počas obdobia bol 10 % pri oboch indexoch. Momentálne (v máji 2023) atakujú európske indexy svoje historické hodnoty. Index S&P 500 bol zvyšovaním sadzieb viac postihnutý, stále sa ešte nevrátil na svoje historické maximum, a práve tu vidím príležitosť na investovanie.

Dlhopisový trh bol citlivejší na pohyb úrokových sadzieb.

Kým v roku 2020 – 2021 boli výnosy nízke, neatraktívne, dnes sa dá aj medzi bezpečnými investíciami (dlhopisy s investičným ratingom, tzv. IG: Investment Grade) nájsť pomerne slušný výnos.

Ak sme ochotní riskovať viac, výnos môže byť aj dvojnásobný (dlhopisy so špekulatívnym výnosom, tzv. HY: High Yield).

Ako zjavný príklad môžeme uviesť dlhopis Bank of America s ratingom A- (investičný stupeň), ktorý v januári 2022 ponúkal výnos cca 0,50 % p. a., dnes rovnaký dlhopis kúpime s výnosom 4,50 %. To je pre konzervatívneho a vyváženého investora určite zaujímavý výnos pri takej bezpečnej investícii. Ak by sme zašli do rizikovejších dlhopisov, výnos korporátneho dlhopisu American Airlines sa zvýšil z 3,60 % na súčasných 7,70 % p. a., samozrejme, ide o menej bezpečnú investíciu (rating BB+, čo je len jeden stupeň od investičného ratingu), ale výnos môže byť pre niekoho veľmi atraktívny, ak je ochotný podstúpiť zvýšené riziko.

Ako by teda dnes mohlo vyzerať napríklad také vyvážené portfólio?

Menšia polovica by mala smerovať do akcií (cca 45 %). Keďže atraktívnejšie sa momentálne (ale aj z dlhodobého hľadiska) javia americké indexy a akcie, zamieril by som práve do nich. Dlhopisovú zložku investície by som rozdelil na tie s investičným ratingom a časť by smerovala do tých rizikovejších dlhopisov. Realitné investície by som momentálne vynechal. Poslednou časťou investície by mohli byť tematické fondy (cloud, polovodiče, biotechnológie, robotika…) a certifikáty, pri ktorých vieme dosiahnuť pozitívny výnos aj pri stagnujúcom, resp. klesajúcom trhu.

Graf znázorňuje jednoduché porovnanie výnosovej krivky: priemerný výnos na dlhopisoch z investičného pásma (IG) a zo špekulatívneho pásma (HY) s úrokovými sadzbami centrálnych bank (sivou US, žltou eurozóna).

V roku 2021 bol výnos 2 % p. a. na dlhopisoch neatraktívny pre investorov, dnes však rovnaké dlhopisy ponúkajú aj viac ako dvojnásobný výnos. Výnos, samozrejme, súvisí s výškou a vývojom úrokových sadzieb centrálnych bánk. Aj preto si myslím, že v súčasnosti je z pohľadu akciových a dlhopisových trhov vhodná chvíľa na tvorbu portfólia.

Americké akciové indexy sú stále nižšie oproti svojim maximám, dlhopisy ponúkajú naozaj zaujímavé výnosy a centrálne banky sa blížia ku koncu cyklu zvyšovania úrokových sadzieb.

Pred 2 – 3 rokmi boli akcie na maximách a dlhopisy ponúkali výrazne nižšie výnosy – vtedy bolo ťažšie nájsť tie investície, ktoré zarobia. Keďže akciové indexy (v USA) nedosiahli svoje rekordné úrovne, sú/ môžu byť investori v nich zaangažovaní ešte dnes v „mínuse“.

Dnes je východisková pozícia lepšia. Na svoje si preto prídu konzervatívni investori, ktorí sa zameriavajú na dlhopisy. Rovnako na svoje si prídu aj tí dynamickí, ktorí inklinujú k investícii do akciových indexov. Vyvážený investor je potom akýmsi mixom týchto dvoch a rovnako by malo byť zložené aj ich portfólio.

 


Autor: Ing. Marián Pisarčík, portfólio manažér

 

Späť